Через депутатів облради Тернопільщина може втратити понад 100 мільйонів гривень

b5a2b678Сесія обласної ради запланована на 30 липня не відбулася. Щоб розпочати роботу не вистачило кворуму. У сесійному залі були присутні тільки 54 депутати.

Були присутні від ВО «Свобода» 14 із 48, від Єдиного центру – 19 із 20, від УНП – 7 з 11, від Нашої України  – 6 із 8, від Блоку Литвина – 2 із 5, позафракційних було 6 із 15.

Основним питанням, яке мали розглянути депутати було затвердження Проекту перспективного плану реформування територіальних громад. Коли це та інші важливі питання депутати зможуть затвердити невідомо.

– Сьогодні стояло питання внесення важливих змін до бюджету: розподілення коштів по дорогах, субвенціях, екологічному фонду і капітальному будівництву, – зазначив Сергій Тарашевський, перший заступник голови облради. – Було питання затвердження Проекту перспективного плану формування територіальних громад та питання стратегічного плану розвитку області на 2015-2020 роки. Перед сесією була погоджувальна рада, на якій одноголосно представники всіх фракцій облради підтвердили дату сесії – 30 липня. Сумлінні депутати прийшли і прийдуть наступного разу. Літо, відпустки треба також врахувати, тому немає права гудити ні одного депутата, але вважаю, що той, хто міг прийти, але не прийшов – тому «Ганьба!». Переконаний, що найближчим часом ми все-таки зберемось, не такі вже й погані депутати облради, і приймемо всі необхідні рішення.

Леонід Бицюра, представник ВО «Свобода», зазначив, що їхня фракція підтримує територіальну реформу, а призначати сесію на кінець липня було ризиковано з різних причин.

– Фракція «Свободи» беззаперечно виступає за посилення спроможності місцевих громад, – каже Леонід Бицюра. – Саме за наполягання ВО «Свобода» було переглянуто попередній перспективний план, у якому було 29 громад, а тепер ми вийшли на 50 громад. І це ще не межа, оскільки подальше обговорення триває, тривають переговори з сільрадами, з громадянами. Стосовно сесії хочу сказати, що навіть дата призначення сесії вже була ризикованою, оскільки голова ради у відпустці, керівник найбільшої фракції в зоні АТО і ще п’ять депутатів у складі ЗСУ. Це було доволі ризиковано скликати на 30 липня сесію. На погоджувальній раді я запропонував спочатку скликати розширені засідання депутатських комісій і таким чином протестувати якою буде участь депутатів у сесії облради. Жодна комісія не зібрала кворуму, тобто вже в понеділок було зрозуміло, що не буде кворуму на сесії, і чому не було скликано погоджувальну раду, і прийнято рішення про перенесення сесії це вже питання не до мене. Так чи інакше сесія відбудеться, і будуть підтримані ті громади, які вже підготували пакети документів.

Представник облдержадміністрації Віктор Шумада коментуючи ситуацію сказав, що через зволікання із затвердженням проекту перспективного плану область може втратити 102 мільйони гривень, які передбачені у державному бюджеті. Крім того, наступного року доведеться додатково виділяти кошти на проведення виборів в об’єднаних громадах, якщо не провести вибори в жовтні 2015 –го.

– Сьогодні ми подали на сесію облради 50 громад, – каже Віктор Шумада, виконуючий обов’язки керівника апарату Тернопільської обласної державної адміністрації.  – Під перспективний план з державного бюджету будуть виділяти кошти на підтримку громад на конкретні проекти. Цього року ми очікуємо 102 мільйони гривень на добудову шкіл, лікарень, водоочисних споруд тощо. Ми ще претендуємо на ці кошти, але можемо, якщо і далі буде така позиція облради, їх втратити. Чому важливо провести сесію дуже швидко? Тому що 15 серпня у нас дедлайн. Якщо до цього часу ми підтримаємо 15 громад, які вже подали документи на об’єднання в громади, в них можуть відбутися перші вибори до територіальної громади вже 25 жовтня. Насправді немає змісту робити ще одні вибори в грудні чи в січні наступного року. Є можливість зробити їх в жовтні. Прикро, що депутати не змогли зібратися, напевне з різних причин, але деякі депутати, я переконаний, не прийшли з політичних мотивів. Можу так стверджувати через те, що коли ми проводили громадські слухання на місцях, то були окремі депутати облради, які розказували людям, що в селі закриють школу, сільраду, навіть церкву, що все пропаде, буде знищено, зруйновано. І тепер ми маємо ситуацію, коли всі вже прийняли перспективні плани, а Тернопільщина ще не прийняла. Це абсурд. Якщо до 15 серпня ми не проведемо сесію, і не дамо старт цим громадам і призначенню виборів на 25 жовтні, то всі вибори пройдуть у тому форматі, в якому були раніше, а на наступний рік треба буде наново витрачати кошти, і проводити другий раз вибори. Здорового глузду в цьому немає.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися