Дмитра Власюка оштрафували за втрату паспорта під час бойових дій в зоні АТО

BEamPHuSeB-400x264– Справа зовсім не в грошах, а в тому бюрократизмі і безсердочності, який проявили працівники паспортного столу, – розповідає житель Ланівець Володимир Маркопольський. – От якби начальник паспортного столу хоч один день побував на сході країни і якби хоч одна куля просвистіла у нього над головою, тоді він би знав що це таке і може б по-іншому поставився б до людей.
Пан Володимир розповідає, що його знайомий Дмитро Власюк пішов добровольцем на військкомат відразу як тільки-но розпочалися бойові дії на сході.
Вже через два-три тижні після початку бойових дій його відправили на схід країни.
– Біля кордону блокпост, на якому був Дмитро, обстріляли “Градами” із території Росії, – розповідає Володимир Макропольський. – Дмитро встиг тільки автомат схопити і застрибнув в окоп. Після обстрілу “Градом”  згоріла вся техніка на блокпосту, у машині відповідно згоріли особисті речі Дмитра та документи – паспорт і військовий квиток. У добровольця  залишилися тільки бронежилет і автомат.
Минулого тижня, будучи у відпустці, ланівчанин звернувся у місцеві військкомат та паспортний стіл за поновленням документів. Як розповідає Володимир Макропольський, на військкоматі добровольцеві видали новий військовий квиток без проблем, а от у паспортному столі заявили, що їх нічого не обходить – мовляв, паспорт втрачений, значить потрібно сплатити штраф у розмірі 138 гривень.
– Дмитро махнув на це все рукою і таки сплатив штраф, щоб отримати новий паспорт, – каже пан Володимир. – Але так не повинно бути. Людина добровільно зголосилася батьківщину захищати. Ризикує своїм життям заради нас, а тут його штрафують за втрату паспорта під час бойових дій. Як же так?
Володимир Макропольський розповідає, що доброволець нікуди не скаржився на дії працівників паспортного столу. 19 серпня Дмитро Власюк уже поїхав знову на схід.
У паспортному столі Лановецького району розповіли, що штраф у розмірі 138 гривень – це надто гучно сказано. Доброволець, який втратив паспорт у зоні АТО, насправді заплатив лише 34 гривні штрафу. Решту суми – це мито, яке є обов’язковим платежем, при виготовленні нового документа та оплата за бланки.
– Ніяких документів, які б підтверджували про участь у бойових діях в зоні АТО, у Дмитра Власюка не було, – каже начальник паспортного столу Лановецького району Віталій Герас. – Але ми йому повірили на слово і допомогли усім, чим могли. Згідно закону, при втраті паспорта складається два протоколи – за втрату паспорта і проживання без нього. По обох протоколах передбачений штраф. Ми ж пішли чоловікові назустріч і по одному протоколу видали попередження, по іншому – штраф у розмірі 34 гривні. Усі решту платежів – це оплата за мито і бланки, які є обов’язковими платежами при виготовленні нового паспорта. Окрім того, новий паспорт видається через 30 днів після звернення. Оскільки чоловік перебував у 10-денній відпустці, ми теж пішли йому назустріч і видали паспорт у значно швидший термін.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися