Тернополяни отримуватимуть готівку замість субсидій

1545381759_sub-800x484Вже у березні українці зможуть отримати готівку на руки  замість субсидій.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в коментарі РБК-Україна.

Рева підкреслив, на місяць видаватимуть 6 млрд гривень готівкою. Загалом, громадян, що отримують субсидії – 4 мільйони. А її середній розмір – 1,5 тис. гривень в опалювальний період.

За словами Реви, таке рішення ухвалено на нараді  із президентом, прем’єр-міністром, низкою міністрів, а також зацікавлених сторін –  Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду та представників ОСМД.

Рева наголосив, цей механізм впровадять в порядку експерименту.  до травня уряд має зрозуміти, який механізм більш ефективний – безготівковий чи готівковий.

Він зауважив, що на монетизицію можуть розраховувати ті громадяни, яким субсидія призначена з жовтня 2018 року. При цьому в безготівковій формі субсидії будуть отримувати ті громадяни, які звернулися до управління соціального захисту вже з 2019 року.
Економія енергоносіїв

Монетизація субсидій – ефективний інструмент, адже вона мотивує громадян економити енергоносії, – зазначив у ефірі Радіо НВ експерт з питань житлово-комунального господарства Андрій Нікончук.

Однак він прогнозує, що як тільки українці масово почнуть  використовувати енергозберігаючі технології та проведуть відповідну модернізацію житла, держава встановить більш жорсткі критерії для отримувачів субсидій.

“Я не хотів би всіх радувати, чи намагатися сприймати монетизацію як певне джерело доходів, тому що, повірте мені, після того, як проведуть люди певну енергомодернізацію помешкань – зменшать рівень споживання енергоресурсів, буде якесь управлінське рішення на рівні держави, яка скаже: а ми зараз знову зменшуємо рівень споживання певних послуг, чи зменшимо нормативи, приводимо їх до об’єктивності, тому що люди стали розумніші, енергозаощадливіщі та не потребують допомоги від держави”, – зазначив Нікончук.

Нікончук додав, що у травні газ для населення здорожчає на 20%, тобто збільшиться кількість українців, які потребуватимуть субсидій.

На його думку, це стане додатковим аргументом для держави, щоб обмежити кількість субсидіантів. Нікончук нагадав, що минулого року уряд вже змінював правила у цій галузі.

Джерело: biz.nv.ua

Вам також може сподобатися