На абітурієнтів Тернопільщини чекає «нове» незалежне оцінювання

24363456-1_iУкраїнський центр оцінювання якості освіти розпочав підготовку до проведення зовнішнього оцінювання-2015. І вже запропонував серйозні зміни до процедур ЗНО. Ідеї спеціалістів із тестування викликали справжній ажіотаж: дворівневі завдання, ліквідація прохідного порога, скасування дії сертифікатів попередніх років та визначення пріоритетності спеціальностей. Змін зазнали не лише принципи та підходи до організації оцінювання, а й технологія. Про це і значно більше «Номер один» розповів  відповідальний за проведення ЗНО в Тернопільській області Юрій Шайнюк.

 

«Відсіяли» два предмети

На старт! Увага! Почали… підготовку до ЗНО-2015. Цьогоріч учасників очікує чимало змін і, аби не схибити, треба ретельно з ними ознайомитися. Нововведення незалежного оцінювання регламентовані одразу двома наказами Міносвіти. Перш за все, одним з них затверджено новий перелік предметів, винесених на зовнішнє оцінювання. Цього року їх буде дев’ять. Це на два менше, ніж у попередні рази. Організатори тестування відмовилися від таких предметів, як всесвітня історія та світова література. Річ у тім, що вони ніколи не користувалися великим попитом. На ці предмети, як правило, реєструвалось найменше учасників, адже перелік спеціальностей, для яких вони є обов’язковими для здачі, незначний.  Нагадаємо, зарубіжна література та всесвітня історія  виносились на тестування у 2008 році, але вже наступного року від цієї практики відмовились.

Згідно з наказом, тестування з української мови та літератури цьогоріч є обов’язковим для всіх абітурієнтів, а зареєструватися можна максимум на чотири предмети. Також ЗНО з української мови та літератури складатимуть усі випускники загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв та колегіумів. Результати тестування водночас слугуватимуть оцінкою за підсумкову державну атестацію для учнів 11 класів. Саме тому тестування пройде не у червні, як було раніше, а у квітні. Планується, що оцінювання складатимуть понад 7 тисяч випускників загальноосвітніх шкіл. Така ж кількість учасників в області була зареєстрована  і в 2014 році. А ось спрогнозувати кількість охочих складати тестування серед випускників профтехучилищ та випускників попередніх років організатори поки не беруться. Мовляв, картина проясниться після завершення реєстрації учасників.

Умовами вступної кампанії передбачено, що цього року абітурієнти можуть скористатися лише сертифікатами 2015 року. Документи про складання тестів у попередні роки будуть недійсними. Як і раніше, учасники матимуть можливість складати тести мовами нацменшин. Однак ця норма не поширюється на тести з української мови та літератури, російської й іноземної мов.

Окрім усього вищепереліченого, учасників ЗНО чекає ще одне найголовніше нововведення – дворівневі тести з української мови та літератури і математики.

– До цього нововведення ми йшли еволюційним шляхом. Цілком слушним було зауваження випускників, батьків та керівників ВНЗ про те, що на різні напрямки підготовки учасники виконують завдання однакового рівня. Поряд з тим, для одних абітурієнтів це профільний предмет, для інших – ні. Відтак було прийнято рішення розділити тестові завдання на два рівні – базовий та поглиблений. До базової частини входитимуть завдання, виконання яких дасть змогу виявити достатній для здобуття непрофільної вищої освіти рівень знань абітурієнта. До поглибленої — завдання, результати виконання яких дадуть можливість зробити висновок про наявність в абітурієнта знань для здобуття профільної філологічної чи математичної вищої освіти. Кожен учасник під час реєстрації сам визначає для себе ступінь важкості завдань. 1 грудня вищі навчальні заклади мають оприлюднити правила прийому. В умовах буде передбачено, який рівень тестових завдань вимагає кожна зі спеціальностей, – каже Юрій Шайнюк.

Як саме оцінюватимуться учасники тестування, наразі достеменно не відомо. За попередньою інформацією, за кожен із рівнів учасник може отримати 200 балів. Кількість запитань, які будуть у тестовому зошиті базового та поглибленого рівнів, буде різною. Те ж саме можна сказати про складність завдань та час на їх виконання. Наприклад, базовий рівень тестів з української мови включатиме 58 завдань, а поглиблений – 74.  Планується, що над базовим рівнем учасники працюватимуть 130 хвилин, а над поглибленим – 230 хвилин.

– Учасників буде розділено на дві групи. В одній аудиторії тестування проходитимуть учасники, які обрали поглиблений рівень, і в іншій – базовий. З деталями проведення дворівневих тестів можна ознайомитися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти,  – зазначає Юрій Шайнюк. – Для учасників тестування, яким оцінювання зараховуватиметься ще й як державна підсумкова атестація, результати визначатимуть лише з української мови. Максимум учасник може набрати 200 балів. Потім ці результати переведуть за 12-бальною шкалою і внесуть в атестат про повну загальну середню освіту.

 

Визначатимуть пріоритетність

Щодо інших предметів, з яких випускники складатимуть державну підсумкову атестацію, то тут теж є деякі зміни. Зокрема, завдання для атестації відтепер формуватимуть педагогічні колективи навчальних закладів. Міносвіти довірило їм такі повноваження. Поряд з тим, міністерство готує рекомендований перелік завдань. Навчальні заклади можуть взяти їх за основу. Крім того, відтепер уся державна підсумкова атестація проходитиме у письмовій формі.

Змін зазнає і положення про прохідний результат. Раніше, аби тест вважався складеним, учасник мав набрати мінімум 124 бали. Зараз мінімальний бар’єр скасовано і запроваджено новий поріг: «здано» та «нездано». Учасники з першим результатом будуть позбавлені шансу брати участь у конкурсі сертифікатів. Фаховість інших визначатиме спеціальна предметна комісія, яка ознайомиться зі змістом тестових завдань у день тестування.  За словами Юрія Шайнюка, УЦОЯО вже визначив кількість завдань, необхідну для подолання прохідного бар’єра. Однак детальної інформації з цього приводу поки немає.

Реєстрація на основну сесію тестування розпочнеться у перших числах січня 2015 року. Триватиме вона вдвічі менше, ніж у попередні роки, – всього місяць.

– Дуже важливо під час реєстрації визначити та вказати рівень складності тестових завдань, – каже Юрій Шайнюк. – Певні новинки плануються і після завершення ЗНО-2015. Під час подачі документів у вищий навчальний заклад абітурієнт зобов’язаний вказати пріоритетність напрямку підготовки. Як і раніше, учасник може подавати заявки у п’ять вузів, на три спеціальності у кожному. Пріоритетність напряму підготовки визначатиметься цифрами від 1 до 15. Після того, як абітурієнта за визначеним рівнем пріоритетності буде зараховано у вуз, усі інші заявки буде анульовано. Ця норма введена для того, аби забезпечити прозорість процесу зарахування абітурієнтів. У попередні роки саме на цьому етапі прослідковувалась тенденція до збільшення суперечливих моментів.

І наостанок. З 1 листопада до 15 грудня цього року триває реєстрація на пробне тестування. Жителі області, які бажають першими апробувати новинки ЗНО-2015, можуть зареєструватися на сайті Івано-Франківського ЦОЯО. Як і в попередні роки, пробне тестування буде платним. Однак вартість його залишилась незмінною – 89 грн.

Зважаючи на велику кількість змін у процесі організації ЗНО, організатори тестування наполегливо просять учасників скористатися можливістю і пройти пробне оцінювання. Пробне ЗНО з української мови та літератури відбудеться 21 березня, а через тиждень – 28 березня – з інших предметів.

Зоряна Гарасимів

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися