Кількість депутатів Тернопільської міської ради наступного скликання планують скоротити

miskarada Із 60 депутатів до 40 планують скоротити особовий склад Тернопільської міської ради наступного скликання

Проект рішень про загальний склад Тернопільської міської ради VII скликання планують розглянути на черговій сесії міськради, що відбудеться у п’ятницю, 28 листопада.

Це питання стоїть першим у порядку денному наступної сесії.
Згідно з підготовленим проектом рішення пропонується визнати за доцільне загальний склад депутатів Тернопільської міської ради у кількості, мінімально допустимій відповідно до законодавства України.
Обласній раді рекомендується прийняти рішення про визначення загального складу Тернопільської міської ради VII скликання у кількості 40 депутатів.
Нагадаємо, зараз загальний склад Тернопільської міської ради становить 60 депутатів.
Згідно чинного законодавства у містах із населенням від 100 до 250 тисяч осіб до складу місцевих рад обирається від 40 до 60 депутатів.
З 2006 року, а це V i VI скликання, загальний склад міськради становить 60 депутатів.
Рішення про зменшення депутатського корпусу у Тернополі чимало громадських активістів та політиків вважають банальним бажанням міськради сподобатися виборцям перед наступними виборами.

– Депутати місцевих рад перебувають там на громадських засадах, тобто, зарплату не отримують, – розповідає громадський активіст Юрій Човган. – А це значить, що витрат міський бюджет на них майже не несе. А зменшення кількості депутатів веде тільки до збільшення можливості керованості цими депутатами міським головою, але не громадою міста.

Схожої думки і чимало інших громадських діячів, однак є й такі, що підтримують скорочення. Однак сходять вони у тому, що заплановане рішення взагалі недоцільно напередодні запланованої реформи щодо роботи місцевих рад.

– Згідної діючої Конституції, наступні вибори до органів місцевого самоврядування мають відбутися у жовтні 2015 року, – розповідає заступник голови Тернопільської облради Олег Боберський. – Проводити ці вибори без реформи органів місцевого самоврядування взагалі нема сенсу, оскільки ця реформа була однією з вимог Майдану. У проекті коаліційної угоди йдеться, що має бути прийнятий абсолютно новий пакет законів щодо місцевого самоврядування та порядку проведення виборів до місцевих рад, де, зокрема, буде визначено і склад місцевих рад. Думаю, що склад депутатського корпусу Тернопільської міської ради може бути і 20 чоловік, або в межах від 20 до 30 чоловік. Тому зараз приймати рішення про зменшення депутатського корпусу передчасно. На мою думку, треба дочекатися прийняття нового законодавства і на його основі визначатися щодо кількості депутатів в тій чи іншій раді.

На думку Олега Боберського, депутатський склад міськради у кількості 20-30 осіб є цілком прийнятним варіантом.
– У Сполучених Штатах, наприклад, у міськрадах міст-мільйонників від 12 до 16 депутатів, – каже пан Боберський. – І працюють нормально. У нас же невелике місто і 60 депутатів. В облраді — 120, це більше четвертої частини Верховної Ради. Тому тут також потрібно скорочувати кількість депутатів. Наприклад, у цьому скликанні обласної ради існує проблема з кворумом.
За словами Олега Боберського, обласні депутати на найближчій сесії готуються прийняти звернення до керівництва держави з проханням прискорити процес децентралізації влади та проведення реформ на місцях.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися