Волонтерський рух по-тернопільськи
Нагодувати бійця смачно. Такий задум продовжують реалізовувати тернопільські волонтери акції “Смаколики для учасників АТО”. Українським солдатам вони щотижня готують борщі, мелене сало із часником, печуть печиво. Відпрацьовують технології, аби страви, попри час на доставку, залишалися свіжими. Небайдужим тернополянам волонтери нагадують, що постійно потребують різних продуктів і спецій. Також завжди раді і охочим прийти та допомогти працею.
Сухі борщі активісти “Смаколиків для учасників АТО” роблять ще з осені. Шаткують овочі, сушать їх та фасують у пакети, додають спеції і вже заламінованими борщові набори передають на передову. Цього тижня зробили більше 200 порцій, на 15 літрів кожна. Попит на тернопільські борщі, кажуть волонтери, є постійним і показують вдячні повідомлення від захисників.
Овочі для приготування борщу потрібні постійно, кажуть волонтери. Особлива потреба у спеціях. Нині ж просять людей про те, чого бракує найбільше – капусту.
– Її багато потрібно, бо ми за один раз пакуємо, точніше, нарізаємо 16 мішків, 14-16 мішків. Так як зараз стає вже тепліше – капусти нема. Просимо в кого якісь є ще склади чи в когось ще є по селах чи в загальному десь на ринку, хто міг нам дати чи ми могли б за якусь символічну ціну її, за неї заплатити, ми би її взяли. Бо борщ без капусти – то є не борщ, – каже координатор акції “Смаколики для учасників АТО” Вікторія Лень.
Ще одна смачна візитка, яку постійно готують й передають на фронт волонтери “Смаколиків” для учасників АТО, є “Козацький набір”, куди входить мелене сало з різними спеціями.
– Все сало нам допомагають, зносять люди, а також люди, які торгують на нашому Тернопільському базарі. Вони скидаються всі салом і так нам приносять. Ми беремо робимо сухпайки спеціальні для солдатів. Ось у нас є такий “Козацький набір” ми його називаємо. Тут йде 10 часничин, одна буханка чорного хліба і 500 грам отакого сала. Ну вже зараз, ми робимо це сало поки мінусова температура, а вже коли буде плюсова, ми вже напевно що перестанем це робити, бо воно буде швидко портитися, – пояснила волонтер Ірина Кіняк.
Активісти уже мають нові задуми й потроху готуються до Великодня.
– Ми плануємо, надіємося, що люди будуть зносити трошки м’яса і ми будемо робити домашню ковбаску самі, або шиночку, також просити у підприємців, які самі роблять – ковбаси. Можливо, не можливо а точно, ми плануємо пекти паску і так далі. В нас дуже багато планів на майбутнє і надіємося, що все в нас получиться, – говорить Ірина Кіняк.
М’ясо чи ковбасу можна приносити вже – активісти “Смаколиків” домовились із Тернопільським ринком про морозильні камери. Для паски, вже ближче до самого свята, проситимуть цукати, ізюм, яйця. Радіють і підмозі у роботі – стати волонтером “Смаколики для учасників АТО” може кожен охочий.
– Тут є молоді мамочки, які не можуть бути осторонь. Вони приходять. Чи нарізають, чи напікають, вони завжди є. Є студенти, є навіть бабуся 85 рочків, яка плете носочки. Вона є дома, ну, її не видно, але вона є. Є бабусі, які нарізають по пару мішків цибулі – вони тоже є.
Готують смачну їжу для тих, хто на передовій захищає Україну, волонтери постійно. Щочетверга, ближче до вечора, збираються у Храмі перенесення мощей святого Миколая, який в Тернополі на вулиці Миру. Сюди просять приходити допомагати. Приносити продукти можна також сюди, або ж передавати через логістичний центр що на “Галанті”.
Джерело: ТВ-4