За скільки нині купують молоко і м’ясо

160271У редакційній пошті чимало листів від наших читачів із проханням повідомити, за якою ціною можна продати молоко чи м’ясо з приватного господарства. Очевидно, що тут потрібно розглядати кожен конкретний випадок, адже в селах заготівельники домовляються про вартість продукції, яку закуповують.

Для того, щоб селяни хоча б орієнтовно «прикидали» ціни на молоко і м’ясо, яке здають, ми попросили розповісти начальника управління статистики сільського господарства та навколишнього середовища головного управління статистики в області Валентину Іванівну САВЧУК, за якою ціною переробні підприємства області торік приймали продукцію від товаровиробників.

— Торік на переробні підприємства краю надійшло 19,5 тисячі тонн худоби та птиці в живій вазі, — каже Валентина Іванівна. — Це — на 19,1 відсотка менше, ніж у 2013 році. У середньому за тонну живої ваги великої рогатої худоби переробні підприємства області пропонували 15,7 тисячі гривень, свиней — 18,9 тисячі, птиці — 8,7 тисячі.

— Як правило, із зменшенням пропозиції ціна зростає…

— Так. Порівняно з 2013-им торік закупівельна ціна худоби та птиці зросла в середньому на 29,8 відсотка.

— Наскільки збільшилася чи зменшилася кількість худоби в цьому році в агропідприємствах і приватних господарствах і як це може позначитися на закупівельній ціні на м’ясо?

— У сільськогосподарських підприємствах збільшилося поголів’я свиней. На початку 2015-го їх було 181,7 тисячі, або на 19,9 відсотка більше, ніж на 1 січня 2014 року. Корів — 10,1 тисячі голів, або на 2 відсотка більше, птиці — 1455,5 тисячі голів, або на 1,5 відсотка більше. Що стосується господарств населення, то порівняно з минулим роком у домогосподарствах скоротилося поголів’я усіх видів свійських тварин та птиці.

На жаль, щороку на Тернопільщині збільшується кількість селянських господарств, які не утримують худоби. На 1 січня 2015 року понад 70 відсотків домогосподарств сільської місцевості не мали великої рогатої худоби, 73 — корів, 59 відсотків — свиней. Загалом сьогодні майже кожне четверте господарство на селі не тримає жодного виду худоби та птиці. На початок року в домогосподарствах нараховувалося 134,9 тисячі голів великої рогатої худоби, а це на 13,4 відсотка менше, ніж торік. З них 89,7 тисячі корів — на 7,6 відсотка менше, 244,8 тисячі свиней — на 4,2 відсотка менше, 3563,2 тисячі голів птиці — на 1,9 відсотка менше. При такому значному скороченні поголів’я сільськогосподарських тварин у господарствах населення, які сьогодні мають понад 82 відсотки загальної чисельності великої рогатої худоби в області та 57 відсотків свиней, переробні підприємства будуть відчувати дефіцит тваринницької сировини й прогнозовано, що підніматимуть ціну на неї.
Джерело: vilne.org.ua

Вам також може сподобатися