Тернопільські школи готуються приймати учнів

8 Щоб діти прийшли у чистенькі охайні приміщення, заклади чепурять традиційно з літа. Серед них – і міська школа номер 8, де навчається більше 5 сотень юних тернополян. За словами директора, найбільше потрібно оновити дах, адже він вже несе неабияку загрозу для учнів.

ГАЛИНА ПІДГАЙНА, директор ТЗОШ №8:

«Більше 55 років найстаршому корпусу. Два корпуси наступних – вони побудовані дещо пізніше, але також потребують капітального ремонту. Ну, до початку навчального року плануємо завершити з дахом ремонтні роботи, стелю в історичному залі, побілити стіни, напастувати, відмити все. Те, що вимагає таких невеликих коштів, але десь зусиль фізичних дітей і батьків. Привести в порядок шкільне подвір’я».

ОЛЬГА ПОХИЛЯК, начальник міського управління освіти і науки:

«Є проектно-кошторисна документація на 860 тисяч гривень. Поки що виділено з бюджету 330 тисяч гривень. І вони будуть освоєні за місяць серпень».

Активно долучаються до ремонту і батьки школярів. До прикладу, вони самотужки замінили труби системи опалення на металопластикові та частково – батареї. Втім, каже Галина Підгайна, планів – ще багато: поновити спортивну базу, поміняти вікна, замінити покриття майданчика. Звісно, на це потрібен не один рік та неабиякі кошти. А держава, за словами міського голови Сергія Надала, останні п’ять років капітальних видатків у системі освіти не фінансує. Доводиться обходитися власними силами.

СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:

«Тобто, капітальні ремонти, придбання техніки, комп’ютерів і будь-чого іншого – це все лягає на плечі міського бюджету. Протягом останніх років це фінансування значно збільшується. Тому що, якщо, наприклад, у 2011-2012 році ми на ці потреби могли витратити в межах 2 з половиною – 2 мільйона 600 тисяч гривень, то вже в минулому році на потреби освіти пішло понад 5 мільйонів 600 тисяч гривень. В цьому році вже заплановано понад 4 мільйони 700 тисяч гривень. Проблем є дуже багато. Багато шкіл десятками років не ремонтувалися».

ОЛЬГА ПОХИЛЯК, начальник міського управління освіти і науки:

«Це, в основному, ремонт дахів і відкриття груп в дошкільних навчальних закладах. І такі аварійні ситуації, такі вкрай необхідні капітальні ремонти, які треба здійснити в загальноосвітніх, позашкільних, спортивних школах і дошкільних навчальних закладах».

Готовність шкіл, вже ближче до початку навчального року, перевірятиме спеціальна комісія міського управління освіти.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися