У Тернопільській обласній лікарні відкрили діалізний зал

patient helped during dialysis session in hospitalУ нефродіалізному центрі “Тернопільської університетської лікарні” відкрито новий діалізний зал з 4 апаратами “Штучної нирки”
Відкриття, яке відбулось сьогодні, 14 серпня 2014, ще одного діалізного залу дає можливість не лише суттєво покращити матеріально-технічну базу цього медичного закладу, котрий надає третинну (спеціалізовану) медичну допомогу, а й вийти на новий рівень доступності пацієнтів Тернопільщини до надання медичної допомоги.

Урочисто – з перерізанням синьожовтої стрічки – відкрито ще один гемодіалізний зал нефродіалізного центру “Тернопільської університетської лікарні” за участю медичної громадськості та представників керівництва Тернопільщини. До сьогоднішнього дня в нефродіалізному центрі чотирьохзмінно працювали лише 4 зали з шістнадцятьма апаратами “Штучна нирка”. Це при тому, що центр обслуговує хворих з Тернополя, Шумська, Кременця та інших міст. Тут на гемодіалізі перебувають 146 пацієнтів з різних куточків Тернопілля, і ще 10 – на перитонеальному діалізі.
– Щодня – триразово в тиждень по чотири години відповідно 146 пацієнтів проводять замісну ниркову терапію – говорить завідуючий відділенням нефрології КЗТОР “Тернопільська університетська лікарня” Андрій Клим. – За рік тут проводять понад двадцять тисяч сеансів гемодіалізу. Якщо пацієнт не приїде з якихось причин на процедуру і сеанс пропущений, то для хворого можуть бути трагічні наслідки.
Загалом. вільних діалізних місць немає. Станом на 10.08.2014 року в області зареєстровано 7543 особи з хронічною хворобою нирок, із них 1965 з хронічною нирковою недостатністю, у 265 пацієнтів має місце термінальна ниркова недостатність.
І попри все, у листку очікування знаходиться ще 40 хворих з термінальною нирковою недостатністю, для яких нирково-замісна терапія є просто життєво необхідним методом лікування. Власне, тому була гостра необхідність у відкритті четвертого гемодіалізного залу.
На проблему ниркової патології звертає увагу і головний лікар медзакладу Василь Бліхар. Він зазначає, що “з хронічною нирковою недостатністю все більше людей. Кількість таких хворих на Тернопільщині щороку зростає. Нині їх близько двох тисяч (у 2010 році – близько 1300 осіб)”.
– Наш центр – унікальний тим, що ми приймаємо пацієнтів зі всієї Тернопільщини. Його філія у м. Копичинці на двадцяти двох апаратах “Штучна нирка” забезпечуєються замісна ниркова терапія 155 хворим. Проте 18-ти з них – проводиться лише дворазовий сеанс діалізу в тиждень – говорить Василь Євгенович.
Про високий показник смертності говорить Андрій Клим: “Лише минулоріч померло 15 пацієнтів. Однак є такий пацієнт, який на діалізі живе уже 22 роки”.
– Пересадка нирки суттєво могла б допомогти таким хворим, – продовжує Андрій Андрійович. Однак процедура надто дороговартісна, і зважаючи на сьогоднішню ситуацію, держава не має змоги стовідсотково її забезпечити, тим паче фінансувати розвиток трансплантаційної служби.
За 2013 рік проведено трансплантацію нирки від родинного донора 26 пацієнтам. Вирішити цю важливу проблему можна було би шляхом трансплантації нирки від померлого донора. Однак, одним із найбільш проблемних питань є морально-етичні аспекти трансплантології від померлого. Нині презумпція незгоди діє у 64% держав світу, де виконуються трансплантаційні втручання. Цікаво, що на сьогодні на території України проживає 894 особи з пересадженими органами. Кількість органних трансплантацій в Україні не перевищує 100–117 на рік. В основному виконується трансплантація нирки від живого родинного донора (90%), що становить 1,6 на 1 млн населення.
Ремонт і устаткування палати під гемодіалізний зал був початий минулоріч. Роботи проводилися силами співробітників лікарні, фінансово підтримало медичне підприємство “Гамбрамед” на чолі з директором Леонідом Файнблатом.
Як зазначив у коментарі в.о.директора департаменту охорони здоров’я Віктор Овчарук, “для забезпечення лікування хворих з термінальною нирковою недостатністю методом гемо- та перитонеального діалізу до кінця цього року необхідне виділення додаткових коштів в сумі 4849,8 тис. грн”.
Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк висловив розуміння щодо наявності багатьох невирішених проблем, але запевнив, що разом з депутатами Тернопільської обласної ради найближчим часом переглянуть бюджетні показники, аби відшукати необхідних майже п’ять мільйонів гривень на проведення діалізу.
– Кожне ліжко-місце – це продовження життя, в буквальному значенні – зазначив керівник області. – Зі своєї сторони зробимо усі відповідні кроки, аби хворі з нирковою недостатністю мали можливість лікуватися, тим продовжуючи своє життя. Аби вони відчували, що є захищеними.
Підтримав таку ініціативу і голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець. Він особисто подякував меценатам за допомогу у відкритті вкрай необхідного діалізного залу.

Довідково
Тернопільська обласна лікарня функціонує з 1958 р. З 01.01.2010р. відповідно до рішення сесії Тернопільської обласної ради №511 реорганізована в комунальний заклад Тернопільської обласної ради “Тернопільська університетська лікарня”. Окрім спеціалізованого центру нефродіалізу, створено ще 6 таких центрів: мікрохірургії ока, малоінвазивної хірургії, кардіології, ендопротезування, гастроентерології з гепатологією, імунології. Щорічно спеціалізовану стаціонарну допомогу отримують більше 20 тис. пацієнтів та 75 тис. отримують консультативно-діагностичну допомогу
За межами України замісну ниркову терапію одержують: в Іспанії – 9 жителів Тернопільської області, Італії – 8, Польщі – 5, Чехії – 1, США – 1, Російській Федерації – 2, Португалії – 2 пацієнти. Всі вони вимагають термінового повернення на лікування в Тернопільську область
В період з 01.01.2014 р. по  01.09. 2014 року придбано і буде використано    10976,5 тис. грн.

Вам також може сподобатися