Тернопільський ректор отримав радника з Грузії

DSC_1124-300x199Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського в особі ректора, члена-кореспондента НАМН України, професора Л.Ковальчука та Інститут післядипломної медичної освіти та безперервного професійного розвитку Тбіліського державного медичного університету (Грузія) в особі директора, професора З.Бохуа підписали угоду про міжнародну співпрацю.

Згідно з цим документом директор Інституту післядипломної медичної освіти та безперервного професійного розвитку Тбіліського державного медичного університету, професор Заза Бохуа став спеціальним радником ректора Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського з питань здійснення реформування медичної освіти та медичної галузі. Попередньої домовленості про це було досягнуто під час візиту Леоніда Якимовича у складі урядової української делегації до Грузії влітку цього року, учасників якої вразив грузинський досвід впровадження реформ у медицині.

Наш грузинський колега, професор Заза Бохуа має великий досвід щодо здійснення реформ у медицині та медичній освіті. Він, перебуваючи на посаді директора Департаменту Міністерства охорони здоров’я Грузії, став автором більшості нормативних документів, які лягли в основу якісного оновлення медичної галузі країни та вивели її на рівень кращих світових стандартів.

«У свою чергу швидкі та ефективні реформи медицини Грузії дали можливість впровадити в країні страхову медицину. Держава визначила гарантований мінімум на надання медичної допомоги і страхує всіх громадян згідно із цим мінімумом. Окрім того, страхова компанія має державну форму власності. Мінімальною страховкою передбачено повне медичне забезпечення лікування всіх гострих станів: апендицит, інфаркт міокарда, стенокардія та інші. Якщо людина потрапляє до лікарні в такому стані, то вона забезпечена всім необхідним. З 1 вересня цього року у Грузії вступив в силу закон, згідно з яким додатково забезпечено страхування громадян на надання планової медичної допомоги. Переконаний, що реформи в медичній галузі будуть неефективними без введення страхової медицини», — зазначив Леонід Ковальчук.

Професор Заза Бохуа також взяв участь і виступив з доповіддю «Особливості післядипломної освіти в Грузії» на євроінтеграційній конференції «Післядипломна освіта та лікарське самоврядування за Європейськими стандартами», яка відбулася 11-12 вересня цього року на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона Калина» ТДМУ.

«Під час здобуття незалежності Грузії ми розуміли, що без реформ не зможемо досягти вищого рівня і зберегти країну для своїх дітей. Тому формування нових принципів здійснення медичної освіти на додипломному і післядипломному рівні розпочалося у Грузії з 1999 року», — розповів Заза Бохуа.

Він також зазначив, що під час впровадження реформ уряд Грузії встановив контакт із своїми колишніми громадянами, які займали провідні посади за кордоном. Вони допомогли своїй історичній батьківщині зробити швидкі та ефективні кроки до розвитку. За словами Зази Бохуа, із введенням страхової медицини у Грузії популярною спеціальністю стала саме сімейна медицина.

Грузинський колега мав можливість детально ознайомитися із діяльністю медичного університету.

Також професор Заза Бохуа відвідав Університетську лікарню, з діяльністю якої його ознайомив головний лікар Василь Бліхар.

Вам також може сподобатися