У Тернополі стартував XII Всеукраїнський фестиваль “Тернопільські театральні вечори. Дебют”

vlcsnap-2014-09-25-16h18m43s59У Тернополі стартував дванадцятий Всеукраїнський фестиваль “Тернопільські театральні вечори. Дебют”. Мистецьке свято триватиме до неділі, 28 вересня. Цьогоріч фестиваль зібрав театри з Києва, Львова та Польщі. Свої вистави представлять і місцеві знані режисери-постановники. Відкрила театральні вечори антивоєнна пластична драма столичного режисера-постановника Олексія Скляренка “Кураж” за мотивами п’єси Бертольда Брехта “Матінка Кураж та її діти”.

Перші гастролі, перший фестиваль і лише друга професійна вистава. На сцені тернопільського драмтеатру – молоді столичні актори з антивоєнною пластичною драмою “Кураж” за мотивами п’єси Бертольда Брехта “Матінка Кураж та її діти”. Говорять мовою тіла.

– Я пропрацював 15 років в театрі Романа Віктюка, в трупі. І в нас вистави взагалі дуже насичені пластикою. І на одній з репетиція якось я побачив, що якщо прибрати текст, то можна зробити виставу без слів. І я шукав такий матеріал, який мав нести епічний характер.  Якщо чесно, сидів, сидів, і подумав, а чому не Брехт? – розповідає режисер-постановник антивоєнної пластичної драми “Кураж” Олексій Скляренко.

Постановка про війну була зроблена до війни нинішньої. Проте саме тепер набула особливої актуальності.

– Я не робив виставу спеціально на злобу дня. Я робив виставу про жінку, яка йде крізь війну, живе за рахунок війни, годує своїх дітей і на шляху втрачає сенс життя, але все одно йде. Я робив про жінку, про війну, – каже режисер-постановник.

Пластична драма “Кураж” відкрила традиційний вже дванадцятий Всеукраїнський фестиваль “Тернопільські театральні вечори. Дебют”. Попереду – ще чотири мистецькі вечори з новими роботами молодих режисерів. Сьогодні – національну трагедію “Гайдамаки” режисера-постановника Олександра Охріцького покаже ще один столичний театр.

– Студенти наші два рази покажуться попри вечірні вистави. Ми чекаємо приїзду польського театру Ельблонгського, буде представлена робота Лєшика Осташкевича “Весь Шекспір за одну годину”. Ми чекаємо заньківчан, як завжди, з виставою, яку я б дивився і дивився, “Назар Стодоля” Федора Стригуна. Повномасштабне дійство, тернополяни це приймуть на ура. Вони в нас як гості фестивалю, це закриття буде, – розказав головний режисер Тернопільського обласного академічного драматичного театру імені Т. Шевченка Олег Мосійчук.

А от грузини, виступ яких мав відбутись у п’ятницю, до нас не приїдуть. І хоча ситуація в країні та нестача грошей завадили зібрати більше колективів, “Тернопільські театральні вечори. Дебют” мають стати для тернополян і гостей міста ковтком свіжого повітря.

– Я свідомий того, що ті хлопці, які стоять на кордонах наших, захищають не лише нашу землю, а й культуру українську, яку творили діди-прадіди тисячоліття, мистецтво, духовність українську, – говорить Олег Мосійчук.

Молодих дебютантів обіцяють відзначити. Програму фестивалю можна переглянути на сайті тернопільського драмтеатру.

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися