Сергій Надал: «Річниця Листопадового Зриву – привід згадати наших героїв минулого і сьогодення»

10508nadalСергій Надал звернувся до тернополян з нагоди річниці Листопадового Чину.

Листопад – особливий місяць в українському календарі. Історія початку ХХ століття переплітається з новітньою історією. Паралелі – дуже очевидні. І справа не лише у буквальній схожості історичних обставин чи подій. Аналогія в тому, що цей холодний останній місяць осені проявив світові і всім українцям величезну енергію, яка довгий час була схована в глибинах нашого національного організму.

1918 рік, 2004 і 2014 – це були ті моменти, коли історія творилась на вулицях і площах. Це були моменти, в які проявились кращі риси громади. Коли з жертовності окремих героїв почався рух вперед всього народу.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. українські стрілецькі частини зайняли всі найважливіші урядові установи у Львові. Події швидко розгортались по містах і селах. Це була справжня українська революція. Вона увійшла в новітню історію як Листопадовий зрив.

Події Листопадової революції 1918 року відбувались і в нашому місті. Вчителі української гімназії, гімназисти підняли місто. За ними пішли інші городяни. Це був урок мужності і патріотизму. Натхнення героїв Листопадового чину не раз проявилось у боротьбі українців протягом складного ХХ століття. Через 95 років молодь і студенти також підняли Тернопіль, Львів, Київ, всю Україну на нову революцію – Революцію Гідності.

Сьогодні, згадуючи про події листопаду 1918 року, ми усвідомлюємо, що ми є спадкоємцями тривалої боротьби за Українську Державу. Ми пам’ятаємо високу ціну, заплачену нашим народом за Незалежність. Ми усвідомлюємо тяжку ціну помилок і зради. Боротьба триває і сьогодні. І сьогодні вона залишає живі рани на серці нашого народу.

Цей листопадовий день – річниця Листопадового Зриву – привід згадати наших героїв. Героїв минулого і героїв сьогодення.

Слава Україні!

Вам також може сподобатися