“Топільче” можуть перетворити на алею скульптур у дереві

thumb_44978_news_m Майже 40 років тернопільський церковний різьбяр Юрій Плесюк виконує ювелірну роботу, перетворюючи сухі дерева на шедеври.

Юрій Плесюк реставрує церкви у Львові, Києві та Тернополі. Працює з найкрихкішими матеріалами та інструментами ручної роботи. Різьбяр планує встановити на алеях у парку “Топільче ” скульптури з дерева.

Перші дві скульптури у парку майстер виконав цієї осені. Чоловік зобразив козаків у стовбурах дерев.

-У “Топільче” одну скальптуру в дереві я вже завершив, а іншу тільки  розпочав, – розповідає Юрій Плесюк. – На вулиці вже холодно, тому важко працювати. Проте це не основий проект над яким я зараз працюю.

Як розповів різьбяр, найближчим часом він хоче втілити у життя ідею свого вчителя.

-Біля ресторану “Водограй” у парку має бути невелика алея з таких скульптур  у деревах, – розповідає пан Юрій. – Ідея належить моєму учителю, якому вже 80 років, тому втілювати в життя цей проект буду я. Що саме буде вирізьблено  – я придумую сам.

Однією з ідей мастра є створення алеї за мотивами “Енеїди”.

– Я знайшов малюнки Енеїди одного художника, кого саме не пригадую, – розповідає Юрій Плесюк. – Хочу ці зображення перенести на дерева. Зобразити ці образи з цікавого, оригінальнго боку.

Пан Юрій ще працює над проханням колишнього начальника управління культури Олександра Смика. Різьбяр створює 12 стільців, кожен з яких символізуватиме певний місяць року. На спинках цих стільців вирізьблені козаки, що на думку

майстра є дуже доречним. Адже вони стоятимуть на Козацькому острівці у “Топільче”.

– Козаки тому, що це козацький табір, – розповідає майстер. –  Там тема козацька і воно все попадає в тему нашого сьогодення. Кожне стілець певний місяць. Має бути 12 фігур навколо вогнища. А стільці тому, що хотілось зробити не просто красиві фігури з дерева, а щось функціональне. Щоб люди могли це використовувати.

На кожному стільці майстер залишає своєї ініціали «ПЮ» та називає його певним місяцем. Виготовляє Юрій Плесюк стільці з сухих стовбурів тополь.

– Це дерево дуже крихке і з ним дуже складно працювати, – пояснює майстер. – Це поганий матеріал і за нього ніхто не береться, бо це справді ювелірна робота. Але як бачте, вже сім фігур готово і працюю далі.

На створення однієї скульптури у стовбурі майстер може працювати до місяця, залежно від складності роботи. На виготовлення одного стільця – приблизно стільки ж. Як каже сам Юрій, це за умови, що митець хоче працювати. Завершити роботу над 12 стільцями Юрій Плесюк планує завершити за кілька місяців.

– Як є натхнення і муза, то і ідея приходить, – каже майстер. –  А як немає ні музи, ні ідеї, то і робота не йде. Митець не може працювати без натхнення. Спочатку я малюю ескізи. От придумаю щось і намалюю. А потім вирізьблюю їх на цих.

Інструменти, якими працює Юрій Плесюк, ручної роботи львівських та київських майстрів. У колекції майстра є різці для різьби по дереву зроблені тюремниками.

-Усі різці, якими я працюю виключно ручної роботи, – розповідає різьбяр. – Є різці з Києва, є зі Львова. Один з найцінніших різців виготовлений тюремниками. Це справді дуже дорогі інструменти.

У майбутньому тернополянин хоче зробити скульптуру лісовика, яка теж буде стояти у парку “Топільче”.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися