Вся правда про вакцинацію від грипу

Planovaya-vaktsinatsiya-ot-papillomavirusa-460x297 Думки тернополян щодо того, чи варто щепитися від різних недуг, розходяться. Хтось є прибічником щеплення і дуже нервується через відсутність необхідної вакцини, а хтось – категорично проти і навіть пише відмови.

Про те, чому медики так наполягають на проведення імунізації як дітей, так і дорослих, наскільки вакцина може захистити нас від небажаних та небезпечних ускладнень, про графік обов’язкових щеплень та зміни у ньому ми говорили під час чату-дискусії, який відбувся минулого тижня. Разом зі спеціалістами ми також торкнулися актуального питання – вакцинації від грипу. Як розповіли фахівці, зараз сприятливий час для того, аби зробити щеплення та захистити себе у майбутньому від можливого захворювання на грип. Адже антитіла проти вірусів грипу виробляються в людському організму впродовж двох тижнів.

Коли вже є ознаки грипу, чи то клінічні, чи підтверджені лабораторно, щепитися в цей час уже не можна, наголошує заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Центру первинної медичної допомоги в Тернополі Надія Боднар. Щодо того, чи можна перевірити свою реакцію на конкретну вакцину, лікар відповіла, що таких лабораторних тестувань, на жаль, ніхто не проводить.

– Єдине, ми можемо розпитати пацієнта про те, чи не було алергічних реакцій на введення інших вакцин, чи не має людина реакції на яєчний білок, алергії на певні харчові продукти чи медичні препарати, – каже вона. – Тільки завдяки такому опитуванню лікар може визначити протипоказання до проведення щеплення. Тому пацієнт повинен бути максимально відвертим зі своїм лікарем і не приховувати нічого щодо стану свого здоров’я.

Щепити дітей від грипу можна із шестимісячного віку, додає заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

– Будь-яка хвороба у гострому періоді є протипоказанням для того, аби проводити імунізацію, – наголошує він. – Якщо діти мають реакцію на білок чи антисептичні препарати, їх можуть щепити тільки в умовах стаціонару, під цілодобовим наглядом лікарів.

Гостями програми були:

– Заступник генерального директора з організаційно-фармацевтичної роботи Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання Наталія Марків;

– Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма;

– Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Центру первинної медичної допомоги у Тернополі Надія Боднар;

– Лікар-епідеміолог відділу організації епідеміологічних досліджень Тернопільського міського відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦДСЕС України» Лариса Гранична.

Найцікавіші відгуки із сайту: http://te.20minut.ua/10423443:

Анонім

У Європі набагато рідше вакцинують дітей і дорослих, й у них краще здоров’я. Чому?

Володимир Кучма

У Європі також щеплять дітей і дорослих. У них серед обов’язкових є вакцинації, яких у нас немає, – від гемофільної та генококової інфекцій. Якщо це Італія чи Іспанія, то там справді щеплення від туберкульозу не роблять. Це пов’язано з тим, що кліматичні умови, у яких живуть ці народи, не сприяють розвитку і поширенню туберкульозу. Власне, тому і немає необхідності у масовому щепленні людей. В Україні дуже важливо провести вакцинацію дітей. Чим більше осіб будуть щеплені, тим меншу кількість хворих як серед дорослих, так і дітей ми реєструватимемо. Тільки за умови, якщо від туберкульозу вакцинують не менше ніж 85, а в ідеалі – 99% дітей. Тільки тоді ми можемо говорити про те, що через три-п’ять років подолаємо епідемію туберкульозу, яка нині є в нашій країні.

Невідомий

Яка гарантія, що від вакцини БЦЖ не почнуть масово хворіти на туберкульоз?

Володимир Кучма

Вакцини не придумують просто так. Щеплення від чуми, холери та інших хвороб показали, що тільки вакцинація може рятувати людство від серйозних спалахів інфекційних захворювань. Наприклад, вірус Ебола, який зараз загрожує світу. Недаремно медики активно працюють над розробкою вакцини.

Дописувач

Як діяти Україні, коли Росія перестане нам продавати важливі вакцини?

Наталія Марків

Більшість вакцин, які закуповують лікувальні заклади, – російського виробництва. Нині ми реалізовуємо тільки ті залишки препаратів, які є на території України.

Володимир Кучма

До слова, останні два-три роки більшість вакцин, які ми отримуємо, – із європейських країн. Вони комбіновані, тому за одну маніпуляцію ми можемо щепити від кількох хвороб. Із Росії ми отримували вакцину БЦЖ та від поліомієліту. Вихід один – створювати власні фармацевтичні заводи.

Від редакції

Скільки часу у Тернополі немає вакцини БЦЖ?

Володимир Кучма

Цю вакцину ми мали до травня. Залишки лікслужба заборонила використовувати. Наразі 500 тисяч доз, дозволених до використання, в Україні є. Сподіваємося, що найближчим часом вакцина БЦЖ з’явиться у місцевих лікувальних закладах.

Від редакції

Які наразі заходи профілактики захворювання проводять медики, аби не допустити спалаху туберкульозу через відчутність вакцини?

Володимир Кучма

Туберкульоз – не так медична, як соціальна проблема. Тому, чим краще будуть жити люди, тим менше буде хворих на туберкульоз. Важливо вести здоровий спосіб життя, відмовитися від надмірного споживання алкоголю та тютюнопаління.

Лариса Гранична

На жаль, рівень захворюваності на туберкульозу у місті зріс. Серед осіб, які захворіли вперше, 58% – це ті, хто є джерелом інфекції. Тому ми повинні робити щеплення та вчасно проходити рентгенологічне обстеження, аби виявити захворювання на ранніх стадіях та зменшити коло контактних осіб, які можуть стати джерелом зараження.

Анонім

Для чого вакцинуватися від грипу, якщо людський організм сам повинен виробляти імунітет від вірусів? Де гарантія, що вакцина від грипу допоможе? Адже, як відомо, всі віруси постійно піддаються мутації?

Надія Боднар

Вакцинуємося не стільки від захворювання на грип, а щоб запобігти небезпечним ускладненням цієї хвороби. Щороку дають прогноз, який саме збудник циркулюватиме, і саме проти цього типу створюють вакцину.

Лариса Гранична

У 2014-2015 роках очікується поява таких штамів грипу:
– подібний А, H1N1 („Каліфорнія”) має звичайну симптоматику грипу, можливі ускладнення – гайморит, пневмонія;
– подібний А, H3N2 („Техас”) цей штам вірусу небезпечний геморагічними ураженнями легень;
– грип типу B („Массачусетс”/2/2012).

В Україні початок епідеміологічного сезону розпочнеться в кінці грудня.

Олійник Діана

Чи є сенс дітям у садочках носити на шиї “яйця” з-під кіндера з часником? Це розпорядження санстанції чи ініціатива на місцях?

Лариса Гранична

Таких розпоряджень ми не давали. Хоча часник, як ми знаємо, є фітонцидом, засобом неспецифічної профілактики різних захворювань. Окрім того, аби вберегтися від хвороби, потрібно раціонально харчуватися, дотримуватися правил особистої гігієни, провітрювати приміщення, уникати скупчень людей.

Володимир Кучма

Не бачу нічого поганого у методах народної медицини. Часник – справді фітонцид, але його потрібно щодня міняти. Інакше не буде жодного ефекту.

Андрій Шкула

Коли з’явиться вакцина БЦЖ, хто виробник і якої вона якості?

Володимир Кучма

Вакцина уже на підході. Хто виробник, не знаю, оскільки не маю на руках сертифікатів і супроводжуючих документів. У першу чергу, щепимо новонароджених та дітей із груп ризику – тих, що проживають у гуртожитку, із неблагополучних сімей, а також тих, хто може мати потенційний контакт із хворими на туберкульоз, семирічок, які підлягають ревакцинації. Не будемо, звичайно, відмовляти і решті охочих зробити щеплення.

Анонім

Звідки беруть вакцини, якими щеплять тернополян? Де їх закуповують і в яких фірм? Які гарантії, що препарати якісні?

Наталія Марків

В Україні зареєстровано три вакцини від грипу: „Ваксі грип” (Франція), „Флюаріс” (Великобританія) та „Інфловак” (Нідерланди). В аптечній мережі нині представлені перші дві. „Ваксі грип” – дорожча вакцина. Її середня роздрібна ціна – близько 160 гривень. „Флюаріс” коштує менше – орієнтовно 90 гривень. Усі вакцини сертифіковані та відповідають вимогам законодавства. Купувати і транспортувати вакцину потрібно у термоелементі. Такий контейнер можна взяти в поліклініці або в аптеці під заставу.

Анонім

Моєму племіннику колись робили щеплення від поліомієліту чи від чогось іншого. Була дуже страшна реакція, дитину ледве відкачали. А якби, не дай Боже, не врятували, то хто був би в тому винен? Думаю, така біда була не тільки в нас…

Володимир Кучма

Імунізацію дітей проводимо тільки у кабінетах профілактичних щеплень у поліклініках. Щепимо тільки за умови огляду педіатром, коли дитина повністю здорова. Батьки мусять заповнити інформовану згоду на щеплення, де зазначають протипокази до проведення щеплення. І лікар, і батьки несуть спільну відповідальність за проведення щеплення. Реакція на вакцинацію – це підвищення температури, місцеві алергічні реакції. Вони є допустимими та вказані в інструкції до медичного препарату. За останніх п’ять років серйозних ускладнень від щеплень зареєстровано не було.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися