У Тернополі з’явилась Ялинка Героїв

20141209_0103Традиційну щорічну виставку-конкурс «Замість ялинки – зимовий букет» відкрили в Українському домі «Перемога» 9 грудня. Участь у ній взяли школи, коледжі, ліцеї та дитячі садочки міста.

В експозиції представлені не тільки святкові композиції, які можуть прикрасити оселю замість ялинки, а й різдвяні шопки та дідухи. Представлені роботи уже вкотре доводять, що помешкання можна чудово прикрасити не тільки за допомогою ялинки. Необхідно тільки проявити трішки фантазії і бажання.

Більшість представлених робіт виконані за мотивами українських народних традицій і прикрашені українською символікою. Одна із таких інсталяцій під назвою «Галицька коляда» розміщена при вході на виставку.

– Це різдвяна композиція, присвячена нашим традиціям, – розповіла Оксана Грицай, художній керівник проекту. – Для її створення ми використали різноманітні техніки ужиткового мистецтва України: ляльку-мотанку, витинанку. Прикрашена вона різдвяними пряниками, горішками, яблучками. Арку зі штучних хвойних гілок ми оздобили тризубцями, гербом України, додали до неї уособлення Різдва і Дідуха – колосків. Виготовили її учні факультету дизайну Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

За натхненням до традицій звернулися й учні 19-ої школи. Старші учениці створили різдвяне деревце з ангелами та пташками, а молодші доповнили композицію шопкою.  П’ятикласник Максим Попроцький розповів, що над шопкою працювали усім класом. На уроках праці з вчителем Романом Вітяком хлопчаки випилювали з фанери фігурки Марії та Йосифа, тваринок, і кращі роботи відібрали для композиції. Зібрати та склеїти саму шопку допомагали їм дев’ятикласники. Виготовили її з гілок, очерету, соломи, сіна.

– Із гілок дерева ми зробили різдвяне деревце і оздобили його народними іграшками: ляльками-мотанками, витинанками, пташками, – розповіла Софія Шишковська, учениця 19-ої школи. –  Лялька-мотанка здавна була людям оберегом, ангел-хоронитель дістається кожній людині при народжені, а різдвяними пташками прикрашали ялинки в давнину, тому саме цими виробами ми прикрасили наше деревце. Створити цю композицію нам допомагала класний керівник Галина Дудар. Ангеликів, яких ми зробили набагато більше, ніж є на цьому деревці, ми передамо також бійцям у зону АТО, як обереги.

Не обійшлося на виставці і без Революційної тематики. Так, учні третьої школи зробили для неї «Ялинку Героїв». З автомобільних шин, затонованих у зелений колір, виклали «ялинку». А «прикрасили» її фотокартками із зображенням подій на Майдані, жовто-блакитними стрічками, каскою і прапором.

20141209_0123

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися