Манту отримали менше 2% дітей Тернопільщии

95c2cdffa0f6653988c3e357340d7735Протягом останніх кількох років ситуація щодо стану профілактики туберкульозу в області викликає занепокоєння. Про це повідомила начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території ГУ Держсанепідемслужби в області Марія Павельєва.

За її словами, одним з найефективніших методів раннього виявлення туберкульозу як первинного інфікування, так і захворювання на початкових стадіях  залишається щорічна туберкулінодіагностика серед дітей.

– Відсоток забезпечення  туберкуліном по області станом  на 1 квітня  – 9,5%,  річна потреба для охоплення туберкулінодіагностикою дитячого населення віком від 0 до 14 років –  понад 257 тисяч доз, – каже Марія Павельєва.

Начальник управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області  Галина Чайкіна зазначила, що, враховуючи проблемне забезпечення імунобіологічними препаратами,  наявний туберкулін  в області  не використовується, відтак залишок станом на 1 квітня  – понад 19, 6 тис. доз.

– З початку року   проведено лише 2 233 проби Манту дітям (0 – 14 р.), що становить 1,9% від річного плану. Туберкулінодіагностикою у віці 7 років охоплено 140 дітей, що становить 1,3% від річного плану, ревакцинація у даній віковій групі не проводилась (через відсутність вакцини БЦЖ), – розповіла Галина Володимирівна. – На території області проблемною залишається імунізація проти туберкульозу, відсутня вакцина БЦЖ, яка  фінансується із Держбюджету та постачається централізовано. З початку року в області  народилося 2709 дітей, щеплено в пологових стаціонарах лише 164 дитини  (вакцина придбана за кошти із місцевого бюджету), відсоток вакцинації становить 6,1%.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися