Стартує черговий етап реформування юстиції у нашій державі

45933Один  з напрямків – це передача, у звязку з нововведеннями  на законодавчому рівні, функцій реєстратора районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування а також нотаріусам. Раніше монополістом  реєстрції бізнесу, майнових прав, нерухомості, громадських організацій була державна  реєстраційна служба,  а тепер у межах децентралізації  ці функції передаються.  Це дасть  можливість значно зменшити  черги та пришвидшити саму процедуру. Щодо  нотаріусів то ці функції почали їм передавати   уже у січні поточного року.
Ще одним по справжньому революційним кроком у роботі юстиції  буде реформування  її територіальних органів. Під ліквідацію потрапляють 586 районних та міських управлінь. Передбачається скоротити понад 4 тис. службовців. Мін’юстом підготовлено та подано у Кабінет міністрів відповідні зміни, які передбачають утворення на місцях бюро правової  допомоги, де працюватимуть 2-3 працівники – юристи , які надаватимуть громадянам   безоплатно будь-яку юридичну консультацію.  Зокрема до цих підрозділів  підключать усі електронні реєстри, таким чином забезпечивши доступ громадянам до витягів з них. Уже у травні цього року розпочнеться конкурс на заміщення вакантних посад у цих підрозділах.
Продовжується надання безоплатної правової допомоги  громадянам. Ще 2013 року було запроваджено центри надання  вторинної  правової допомоги, які успішно працюють і  зараз. Їх послугами скористалися понад 200 тис.  громадян, а це  у свою чергу дозволило мінімізувати ризики   свідчень проти себе при вчиненні правоохоронними органами тиску на особу коли з нею спілкувалися без адвоката. Загалом судами  упродовж минулих двох років було винесено 378 виправдувальних вироків, саме у тих справах, які вели адвокати системи безоплатної правової допомоги,   чого раніше взагалі не було. До речі під час революції гідності  до центрів надійшло 389 звернень про затримання осіб у зв’язку з масовими мирними акціями. Понад 80 відсотків   скористалися правом на   безоплатну правовову допомогу і завдяки клопотанням захисників майже дві третини з них були звільнені з під варти, а до них були застосовані більш мягкі заходи запобіжного впливу.
З липня минулого року центри одержали право надавати допомогу у цивільних та адміністративних справах, що  значно  розширює спектр можливостей на отримання громадянами  консультацій та захист їх  законних інтересів у судах. У нашій області з ними співрацює 80 спеціально відібраних адвокатів у трьох регіональних та  обласному центрі. Скористатися їх послугами можуть різні категорії  громадян,  у першу чергу це – пенсіонери, ветерани , інваліди, учасники АТО, діти сироти та  їх опікуни, та інші.
З ініціативи Міністерства  юстиції  цьогоріч  розпочато реформу пенітенціарної системи, адже ми одержали у спадок репресивну систему яка не відповідає вимогам сьогодення та європейським цінностям. Склалася ситуація коли 30 тисяч співробітників стережуть 53 тисячі засуджених та 17 тисяч тих, які перебувають у слідчих ізоляторах. Рівень заповненості закладів системи складає дещо більше 60 відсотків, а затрати на утримання одного увязненого, сягають 300 тис. грн. щороку по окремих установах, з урахуванням утримання напівпорожніх приміщень та територій. Саме тому при підтримці закордонних партнерів розроблено та презентовано комплексну реформу, яка має змінити обличчя пенітенціарної системи. Вона передбачає  скорочення кількості регіональних управлінь з 24  до 5-ти,  удвічі обслуговуючого персоналу з відповідним поетапним підвищенням платні, будівництво нових, у відповідповідності до  Європейських норм закладів. Зменшиться утричі кількість атестованих співробітників,   зміститься  фокус у роботі  із засудженими  на отримання  ними   додаткових  професійних  навичок   та ресоціалізацію.
Едуард Кольцов – начальник головного  територіального управління юстиції у Тернопільській області

Вам також може сподобатися