Побиття, напади та покуси: від чого страждають місцеві медики?

likarНаша служба небезпечна і важка. Це можна сказати не тільки про поліцейських, а й про медиків. Часто, надаючи допомогу іншим, вони самі опиняються у небезпечній ситуації. Такі випадки трапляються і з тернопільськими лікарями.

Так днями під час колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації про стан охорони праці в лікувально-профілактичних закладах області розповів провідний спеціаліст – інженер КУТОР «Служба технічного нагляду за будівництвом і капітальним ремонтом об`єктів охорони здоров’я» Надія Герман.

Протягом 2015 року в області зафіксовано 5 виробничих травм серед медиків. Це на один випадок менше, ніж у попередньому році.  У двох випадках причиною травмування стали дії іншої особи. Ще два нещасних випадки спричинила власна необережність. Також зафіксовано й випадок покусу медика твариною, коли лікар намагалася надати допомогу хворому.

Так, наприклад, наприкінці серпня минулого року бригада швидкої медичної допомоги виїхала на виклик по вул. Лисенка,1, м. Тернопіль. Під’їхавши до місця виклику, побачила пацієнтку, яка лежала на тротуарі, біля неї знаходився собака. Під час переходу від будинку до автомобіля швидкої медичної допомоги, пес, який знаходився неподалік, кинувся на лікаря та травмував кисть лівої руки.

Того ж самого дня у психоневрологічній лікарні постраждав лікар-психіатр. Після прийому пацієнтів у поліклінічному відділі медик ішла на 2 виклики до пацієнтів додому. Йдучи по території лікарні, поблизу церкви, відчула, що позаду неї іде людина, оглянувшись, побачила пацієнта, який напередодні був у неї на прийомі. Він накинувся на лікаря і наніс удари ножем у шию. Священик, побачивши, покликав на допомогу медичний персонал. Пацієнт утік, лікарю була надана перша медична допомога. Її  госпіталізували в міську лікарню швидкої медичної допомоги.

А вже наприкінці року від самосуду постраждав лікар-анестезіолог перинатального центру. Пізно ввечері 25 грудня у відділення інтенсивної терапії новонароджених увірвалися родичі померлої дитини та побили медика. Після надання медичної допомоги його транспортували в Тернопільську університетську лікарню, де вона знаходилась на стаціонарному лікуванні.

Загалом витрати на охорону праці по лікувально-профілактичних закладах області за 2015 р. склали майже 3.5 млн. грн., у тому числі на заходи. На спецхарчування витрачено понад 200 тис. грн., на спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту – 918 тис. грн.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися