Усі громадяни України повинні проходити процедуру е-декларування, – Барна

barnaУсі українці повинні проходити процедуру е-декларування – незалежно від того, перебувають вони при владі чи ні. Адже часто громадські активісти, які беруть участь у процедурі призначення держчиновника на посаду, можуть лобіювати чиїсь інтереси, а люди, що не підлягають процедурі е-декларування – переховувати майно чиновників.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив народний депутат України Олег Барна.

За його словами, у процедурі е-декларування не можна робити винятки для громадських активістів. Мовляв, або ми взагалі скасовуємо цю вимогу, або робимо її обов‘язковою для усіх.

«Часткова чи вибіркова боротьба з корупцією – це та ж корупція. Багато антикорупційних псевдо-активістів забули про саме значення цього декларування. Його суть полягає у ідентифікації усього майна в Україні. Тобто, усі повинні знати, кому належить конкретна земельна ділянка, завод, квартира чи машина. При цьому можна чітко відслідковувати, як проходить міграція майна із рук в руки», – вважає Барна.

Тому, на його думку, декларації повинні заповнювати не лише держслужбовці, а й усі громадяни. Однак, якщо у другому випадку слід користуватись спрощеною формою, то до посадовців мають застосовувати більш розширеною.

Барна також наголосив: держава повинна сприяти розвитку громадських антикорупційних організацій. Однак зауважив: якщо ті, у свою чергу, бояться електронного декларування, то, імовірно, їм є що приховувати.

«Повне впровадження електронного декларування – ефективний та швидкий елемент боротьби з корупцією. Головне, щоб у нас діяла його автоматична перевірка», – підкреслив депутат.

Мовляв, це й убезпечить від переховування майна посадовців, які часто переписують його на тих, хто не підлягає декларуванню.

«Тож це має стосуватись не лише громадських активістів, а й багатьох інших.  Навіть журналістів та власників телеканалів – щоб знати, звідки вони беруть свої кошти. Адже ЗМІ ще називають «п‘ятою владою». Псевдо-журналісти ж заробляють на псевдо-статтях, які очорнюють чесних людей», – зазначив нардеп.

У свою чергу член ради НБУ Тимофій Милованов зауважив: така позиція Барни – проросійська ідеологія, яка полягає у тому, «щоб усі декларували державі своє майно».

«Вони не розуміють різниці між публічною та приватною особами. Та демократія якраз захищає права людини. Однак, ми можемо забирати у держслужбовців або владних чиновників право на приватність. Адже вони працюють на інших людей. Логіка про контроль над кожним – радянська або ж китайська, де людина є гвинтиком держави. Однак, слід знаходити баланс між свободою та відповідальністю. Конституція ж та загальні світові практики дозволяють порушувати приватність особи, якщо вона є публічною. Я розумію, що депутатам це не подобається і вони хочуть порушувати права інших», – обурювався Милованов.

Однак, таку заяву Олег Барна назвав «популізмом», який не відповідає українським реаліям боротьби з корупцією.

«Уявімо, що йдеться не про державних службовців, а тих, хто до них прив‘язаний чи впливає на державну службу. Я не хочу нікого карати, а боротись із корупцією. Кожен громадянин повинен пояснити походження свого майна, особливо того, що не відповідає його реальним доходам», – наголосив Барна.

Мовляв, саме такі особи можуть впливати на державну службу чи приховувати майно посадовців.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року Верховна Рада схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов’язку подавати е-декларації, але зобов’язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об’єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Джерело: ЗІК

Вам також може сподобатися