У християн східного обряду розпочався Різдвяний піст

pist28 листопада (15 листопада за старим стилем) почався Різдвяний піст. Мета якого – підготувати віруючих до зустрічі одного з найважливіших християнських свят – Різдва Ісуса Христа. Триватиме піст упродовж сорока днів.

Час посту призначений для очищення душі та приготування особи до відзначення світлого християнського свята, зокрема події приходу у світ Ісуса Христа, – розповідають священики. Відтак піст для християн супроводжується частою молитвою та прийняттям Святих Таїн, які повинні бути постійною практикою християн і не в час посту. Проте головна ціль посту – духовне очищення людини. Тому – це відмова не тільки від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва. Без молитви і покаяння піст може стати лише дієтою, – наголошують представники духовенства.

Нагадаємо, цього року українці святкуватимуть Різдво Христове двічі. 25-го грудня запроваджено додатковий вихідний. Нагадаємо, минулого року відповідне рішення прийняла Верховна Рада України. А цього року святкування Різдва з усім християнським світом підсилюється і наданням Томосу про автокефалію Української православної церкви.

У разі надання Томосу Українській православній церкві може постати питання про застосування нового стилю літочислення разом із заходом. Але наразі мова не йде про скасування дати святкування Різдва – 7-го січня.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися