Діти у тернопільському садку могли захворіти через воду

rebenok-mnogo-pet-vodyДержавна установа “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” повідомляє про ліквідацію спалаху гострої кишкової інфекції в ДНЗ м. Тернопіль, що був викликаний ротавірусом.
Під час спалаху постраждало 7 вихованців закладу.
На стаціонарному лікуванні перебувало 3 дітей, інші – на амбулаторному лікуванні.
За результатами лабораторних обстежень хворих, які проводилися на базі вірусологічної лабораторії ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”, виявлений – ротавірус, що послужив причиною захворювання у дитячому колективі.
Фахівцями своєчасно проведено епідеміологічне розслідування для встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню спалаху. В ході розслідування та за результатами лабораторних досліджень встановлено ймовірний фактор – питна вода в пластиковій бутильованій ємкості, яка не відповідала санітарним нормам за мікробіологічними показниками.
Питна вода у групу дитячого садочка доставлялась батьками у пластиковій бутильованій ємкості без супровідної документація, котра б засвідчувала її якість, безпечність та походження.
Саме водний фактор у виникненні спалаху підтверджується тим, що діти захворіли лише з однієї групи в період з 8 по 10 березня 2019 року. Індекс заразливості при водному факторі – невисокий, що і відмічено у даному випадку.
Дія означеного фактору була припинення 11.03.2019р., після чого повторні випадки захворювання не відмічались. З урахуванням сказаного призупинення роботи групи у дитячому закладі епідеміологічного значення не мало і у подібних випадках не є обґрунтованим та ефективним заходом.

Вам також може сподобатися