Прокуратура перевіряє інформацію, поширену у ЗМІ, про нелегальний видобуток корисних копалин в області

1(95)За фактами, викладеними у повідомленнях ряду регіональних ЗМІ 31 серпня 2014 року про нелегальний видобуток корисних копалин на території Національного природного парку «Дністровський каньйон», контролюючі та правоохоронні органи під керівництвом прокуратури області проводять ґрунтовну перевірку.
Здійснення нагляду за дотриманням законодавства у сфері охорони надр покладено на Державну екологічну інспекцію в області та територіальне управління Держгірпромнагляду, в межах їх компетенції. Також, українським законодавством визначено, що повноваженнями щодо здійснення державного контролю за збереженням та раціональним використанням природних ресурсів, в тому числі корисних копалин, наділені місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Саме ці органи мають забезпечити дотримання законності у сфері надрокористування в області, в тому числі і на територіях природно-заповідного фонду. Щодо конкретного випадку порушень в межах Національного природного парку «Дністровський каньйон», окрім цих структур, попереджувати та припиняти порушення природоохоронного законодавства повинна державна служба охорони цього парку. А тому прокуратура дала доручення усім контролюючим органам у термін до 15 серпня цього року провести детальні перевірки за фактами можливих порушень природоохоронного законодавства, висвітлених у ЗМІ.  Також, відповідний лист з вимогою провести перевірки за фактами самовільного видобування корисних копалин на території Бучацького району, законності транспортування каменю та його реалізації у м. Тернополі і Тернопільському районі скеровано начальнику Управління УМВС України в області, оскільки саме працівники міліції повинні виявляти такі випадки та реагувати на них в межах кримінально –процесуального законодавства.
За наслідками перевірок органи прокуратури дадуть принципову оцінку повноті та ефективності здійснення органами державної влади та контролю повноважень у сфері охорони надр на території Національного природного парку «Дністровський каньйон».
Додатково: питання додержання законодавства у сфері охорони надр перебуває на постійному контролі органів прокуратури області. За фактами незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення у 2014 році розпочато 5 кримінальних проваджень, до відповідальності притягнуто 40 посадовців, з яких 29- контролюючих органів.

Вам також може сподобатися