На тернопільській митниці буде людина, яка працюватиме з волонтерами

363Українці показали неабияку активність, допомагаючи забезпечувати наших бійців. Багато речей для українських вояків доводиться купувати поза межами країни: від медпрепаратів. До засобів захисту й авто. Волонтери, переправляючи гуманітарну допомогу, зустрічаються з проблемами митного оформлення речей. Це займає багато часу, вимагає додаткових витрат і спеціальних знань від волонтерів. Час, як кажуть добровольці, – це життя наших військових. Тож виникає гостра необхідність зробити так, щоб благодійники могли з якомога меншими витратами і якнайшвидше доставляти потрібні речі у зону АТО.

Проблем із доставкою допомоги українським воякам і переселенцям у волонтерів чимало. Добровольці поневолі стають фахівцями з розмитнення: вивчають закони, займаються оформленням документів, мають знати й особливості митного законодавства інших країн. Тож на зустрічі із заступником голови державної фіскальної служби Анатолієм Макаренком волонтери запропонували, щоб на митницях була людина, яка працюватиме з гуманітарною допомогою для війська.

– Сьогодні я даю доручення всім керівникам митниці у себе визначити відповідальних за таку роботу, щоб громадяни знали, куди приходити. Дуже важливо, щоб люди, які мають проблеми, знали, що на митниці їх зустріне не «бик» у митній формі, а нормальний громадянин, українець, – заявив Анатолій Макаренко.

Для інформаційної підтримки у Києві створять диспетчерський центр підтримки організацій, які допомагають нашим воякам.

В обговоренні проблеми в онлайн-режимі взяли участь і тернопільські волонтери – представники логістичного центру допомоги армії групи «Ядро», «Автомайдану» та інших волонтерських і благодійних організацій з начальником Тернопільської митниці Володимиром Марцинюком.

Волонтери кажуть, що митники на місцях може і хочуть посприяти швидшому оформленню вантажів, але вони зв’язані нормативами, службовими обов’язками і побоюються відповідальності за свої дії. Тому принаймні на час особливого періоду в країні потрібно на законодавчому рівні спростити процедури перевезення. Волонтери пропонують перекласти відповідальність з митників на них. Для цього потрібно створити єдиний реєстр волонтерських організацій, які займаються потребами військових. Благодійники, у свою чергу, обіцяють звітувати про діяльність і не допускати у свої ряди шахраїв.

Одна з пропозицій, яка прозвучала на зустрічі, – перенести процедуру визнання вантажу гуманітарним з Києва на місця – в обласні управління Мінсоцполітики. Це зекономить час і спростить процедуру. Волонтери також запропонували скасувати обов’язковість листів від набувачів допомоги – їх не завжди можливо отримати, а речі потрібні вже. Це стосується і допомоги військовим частинам, батальйонам і переселенцям. Ще один пункт – спростити декларування.

Волонтери висунули ідею, щоб конфісковані на митниці цигарки держава передавала військовим. Адже на закупку тютюнових виробів для бійців теж затрачається багато пожертвуваних людьми грошей.

– Три місяці тому ініційовано зміни до Податкового кодексу, якими визначено, що всі конфісковані товари і тютюнові вироби повинні бути знищені. Це однозначна вимога закону. Митна служба після вилучення конфіскованого майна і рішення суду не має жодного права ним розпоряджатися. Всі права переходять до Міністерства юстиції. Все ж ми взяли на себе цю ініціативу і вийшли з проханням внести зміни до Податкового кодексу. Якщо відповідне рішення буде прийнято, тютюнові вироби будуть передані бійцям, – коментує Анатолій Макаренко.

Вимоги і пропозиції волонтерів митники зафіксували, їх опрацює робоча група. У Тернополі волонтерські організації на днях зустрінуться з начальником митниці ще раз, щоб конструктивно обговорити дії на місцях. Зауважень і побажань в організацій чимало: вони хочуть, щоб держава надала сприятливі умови для волонтерської роботи, а не, навпаки, утруднювала її. Поки що ж Володимир Марцинюк дав тернопільським благодійникам номер мобільного телефону й пообіцяв допомагати, як зможе.

Джерело: “Номер один”

Вам також може сподобатися