Нові тарифи на тепло та гарячу воду здивують тернополян

1412168296_44488За новими тарифами, тепло у двокімнатній хрущовці обійдеться власнику орієнтовно у 500 грн за місцяць. Окрім того, імовірно зміниться і методологія розрахунку – за тепло будемо платити упродовж опалювального сезону.

Про це повідомляє офіційний веб-сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП – прим. ред.).

18 жовтня далі НКРЕКП на своєму засіданні у формі відкритого слухання розглянула і встановила тарифи на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню, 162 підприємствам, які є виконавцями цих послуг та звернулися до НКРЕКП про їх перегляд. Рішення Комісії набирає чинності після державної реєстрації Міністерством юстиції та його офіційного оприлюднення.

– Ми [Комісія] прекрасно розуміємо, що ці тарифи суттєво вищі ніж ті, які були в попередньому році. Чому це відбулося… Це відбулось тому, що сама методологія розрахунку змінилася, методологія по відношенню до періоду, на який ці тарифи застосовуються, – пояснює Голова НКРЕКП, Володимир Демчишин. – У минулі роки споживачі протягом 12 місяців оплачували рахунки за тепло і за теплу воду, тому ті тарифи були нижчими, в першу чергу це стосується тепла. В цій версії тарифів розрахунок вівся на 6 місяців (на період опалювального сезону). Тобто, тільки за рахунок зміни методології тарифи зросли в 2 рази.

Крім того, пояснює очільник, НКРЕКП привела ці розрахунки до економічно обгрунтованого рівня. Тобто в історичному періоді протягом років підприємства теплокомуненерго отримувало дотації із бюджету. На 2014 рік такі дотації були суттєво зменшені, на 2015 рік їх взагалі немає. Тому, для того щоб підприємства теплокомуненерго мали можливість розраховуватись зі своїми поставщиками, включаючи поставщиків газу, комісія була вимушена переглянути ці тарифи.

– Комісія розуміє, що це достатньо серйозне питання, може навіть скажу, проблема, оскільки в середньому вартість тепла в розрахунку на один квадратний метр складає 10-11 грн, тобто для середньої двокімнатної «хрущівки» тариф становитиме 500 грн/місяць, – пояснює Володимир Демчишин. – Ми розуміємо, що це в рази більше, ніж у попередній опалювальний сезон, але я ще раз кажу – це рівень, який необхідний для компенсації витрат для підприємств теплокомуненерго за умови відсутності державних дотацій для ТКЕ.

Можливим рішенням цієї проблеми НКРЕКП вважає перегляд самої методології розрахунку і повернення до 12-місячного, а не 6-місячного нарахування. З цією пропозицією комісія планує звернутися з цією пропозицією до Уряду.

– Однак Комісія розуміє проблематику тарифоутворення для ТКЕ, розуміє те, що газ, який використовується для виробництва тепла, споживається зараз і оплачувати його НАК «Нафтогаз України» потрібно зараз. Розтягуючи оплату на 12 місяців, ми автоматично створюємо для «Нафтогаз України» проблеми – курсові різниці, вимивання оборотних засобів. Ці проблеми стосуються і поставщиків підприємств теплокомуненерго.

Вам також може сподобатися