У Тернополі запрацювала школа класичного балету

15Запрацювала і навіть дала перший відкритий урок. Наразі у школі дитячого класичного балету навчається трохи більше десятка дітей, але з часом адміністрація планує розширювати аудиторію вихованців.  Перша група, так би мовити, експериментальна, але її результати дають підстави сподіватися, що школа має велике майбутнє.

Балет належить до елітних видів мистецтва, тому похвалитися школою, де готують майбутніх танцюристів великої сцени, може не кожен обласний центр країни.

«Номер один» уже розповідала, що в Тернополі у приміщенні драматичного театру планують відкрити школу дитячого класичного балету. Це інвестиційний проект. Підприємець Марія Фоломйова отримала безкоштовно в користування закинуті приміщення обласного драмтеатру, за власний кошт відремонтувала їх і відкрила дитячу школу балету. Жінка зізнається, що все життя марила балетом, однак у самої танцювати не було можливості.  Мрії жінки проросли в її онуці, яка змалечку займається цим видом мистецтва. Оскільки в Тернополі школи балету не було, пані Марія щотижня возила дівчинку у Львів. Зрештою прийняла рішення реалізувати свою давню мрію та зробити подарунок для тернополян – відкрити школу балету. Зробити це виявилось далеко не просто. Попри труднощі підприємець обладнала приміщення, запросила професійного викладача, зібрала дітей і організувала перші заняття.

– Загалом офіційно наша школа почала працювати у листопаді, хоча діти приходили до нас на заняття вже з жовтня. Наразі у нас працювала лише одна експериментальна група, до якої входили десятеро дітей.  Відверто кажучи, я сама не сподівалася на такий результат. Діти надзвичайно обдаровані. Працюють уважно та синхронно. Вони дуже трудолюбиві. Після закінчення заняття готові й далі займатися. Звичайно, ми працюємо відповідно до вимог і пояснюємо, що перевантажувати організм не можна, тому що в м’язах накопичується молочна кислота і можуть виникнути різноманітні проблеми, – каже Марія Фоломйова.

Класичний балет – це дуже важка праця, тому, розмовляючи з батьками, я завжди запитую, чи готові діти до неї, розповідає жінка. Загалом у школу приймають дітей віком від 5 до 12 років. Заняття триває академічну годину. Вихованців у групи формуватимуть відповідно до їхніх фізичних даних.

– Діти, які в минулому займалися будь-якими видами танцю або гімнастикою, вже володіють певними навиками, тому їм потрібно розвиватися далі. Інші ж вивчатимуть це мистецтво з нуля. Також ми хочемо зробити експериментально-оздоровчу групу, адже доведено, що балет дає колосальні можливості для дітей, які мають специфічні захворювання хребта та стопи. Окрім практичних занять, вихованці школи вивчатимуть історію балету, – каже керівник закладу.

Зараз із дітьми працює балетмейстер Віталій Луговий. Після нового року педагогічний колектив школи поповнить танцівник з відомим іменем, однак його поки тримають у таємниці. Після тривалих переговорів він погодився на переїзд у Тернопіль і приїде сюди на запрошення директора школи Марії Фоломйової.

– Нещодавно у Тернопіль приїжджали солісти Національної опери України з балетом Петра Чайковського «Лебедине озеро». Вони побували в нас у гостях і відзначили, що про такий зал можна тільки мріяти. Я хочу, щоб наші діти мали те, чого не було у нас, хочу пишатися ними та радіти їхнім успіхам, – підкреслює пані Фоломйова.

За словами жінки, школа має всі необхідні документи, погоджені міністерством. Навчання тут триває сім років. У результаті вихованці отримуватимуть свідоцтво про закінчення навчального закладу. Кожного місяця відомі танцівники та викладачі проводитимуть у школі майстер-класи. У кінці кожної чверті діти здаватимуть заліки, а по завершенні навчання – екзамени.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися