Жодної готівки у тернопільських школах не повинно бути

skola4Жодної готівки у школі не повинно бути, – вважає міський голова Тернополя Сергій Надал.

– Численні збори грошей у школі вже просто дістали, – каже тернополянка Наталія. – Батьків найчастіше обурюють два пункти витрат – ремонт у класах і подарунки на день вчителя чи 8 березня. Особисто я вважаю, що вітати вчителів потрібно, але в розумних межах. І на ремонт класів теж варто здавати гроші. Тому що, 200 чи навіть 300 гривень на рік, це не так вже й багато якщо порівнювати з іншими поточними витратами.
За словами пані Наталії, поточних витрат у бутьків вдосталь і вони є майже щодня – то треба здати гроші на атлас, то на контурну карту, то на зошит для лабораторних, а то просто прийшли в школу продавати журнальчики і розмальовки. Потім ще якісь платні конкурси проводять, виставки і таке інше. Є серед цих витрат і речі, які необхідні та корисні дітям, а й такі речі, від яких варто відмовлятися тому що має бути цьому якась межа.

До речі, питання постійних зборів грошей прозвучало і під час річного звіту мера, що відбувся нещодавно у палаці культури “Березіль”.
– Жодної готівки у школі не повинно бути,  – заявив міський голова Тернополя Сергій Надал у відповідь на це питання. – Вважаю, що для вирішення цієї проблеми батьківські комітети повинні відкривати рахунки у банках. Навіть у найрозвинутіших країнах Європи, наприклад, у Німеччині, держава фінансує освіту не в повному обсязі. У них теж є пункти витрат, які фінансуються за рахунок батьків. Але там є відкриті банківські рахунки, куди батьки вносять кошти. Відповідно є контроль над використанням цих грошей.

За словами мера, сьогодні, зважаючи на ситуацію у нашій країні, неможливо обійтися без батьківської допомоги, адже на освіту виділяється недостатньо коштів.
– Тож батькам доводиться здавати гроші на зошити для лабораторних, на атласи тощо, – зазначив Сергій Надал. – Тобто є витрати, які необхідні, а є й такі, від яких можна обійтися. Вирішувати, що необхідне повинен батьківський комітет і всі проплати повинні проводитися тільки через банківські рахунки. Це дасть можливість контролювати усі ці витрати по батьківських коштах.

Дехто з батьків пропозицію мера щодо відкриття банківських рахунків вважає досить слушною.
– На практиці це не так просто реалізувати, – каже тернополянин Сергій Малик. – Але іншого виходу напевно немає для того щоб відсікти зайві витрати та контролювати ті, що залишаться. Наразі ж гроші з батьків збирають постійно, але ніхто не знає які це суми набігають у масштабах всього міста. Якщо усі кошти ітимуть через рахунки, тоді можна буде побачити скільки насправді спонсорують батьки і порівняти з тим, скільки виділяють з бюджету. А то виходить так, що міська рада звітує про виділення коштів на відкриття нових комп’ютерних класів і в той же час, чую від знайомих, що відразу у кількох школах Тернополя збирали гроші з батьків на закупівлю нових комп’ютерів. То в мене виникає підозра, що міська рада звітує про те, що зроблено за батьківські гроші або ж комп’ютери купують за бюджетні, а батьківські ідуть невідомо куди.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися