У Тернополі висадили павловнії

0b201111181753293084У рамках проведення толоки в четвер,  на вулиці Острозького, 45, висадили саджанці незвичних для Тернополя дерев. Відтепер там ростиме павловнія або адамове дерево.

ОЛЕГ СОКОЛОВСЬКИЙ, заступник начальника міського управління ЖКГ:

«Чим цікава павловнія або адамове дерево? Тим, що воно швидко росте, дає дуже красиві такі квіти яскраво-фіолетові. Я думаю, що це буде дуже красиво і тернополяни це оцінять. Треба сказати, що цей ландшафтник, пан Черній, який допомагав нам з посадковим матеріалом, сказав наступне, що якщо дерева, будь-яке дерево не прийметься, він готовий безкоштовно відновити посадковий матеріал. Це людина тернополянин, яка дбає про наше місто».

Місце для павловній обрали не випадково, кажезаступник міського голови Владислав Стемковський. На початку 17 століття євреї Тернополя заснували тут кладовище. А в післявоєнний час радянська влада звела на цьому місці житловий будинок. Оскільки павловнії символізують спокій і рівновагу, їх вирішили висадити саме тут.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови:

«На жаль, тут окрім того, що цвинтар не зберегли. Навіть є факти, що з надгробних плит робили бордюри. І тут благоустрій частково був зроблений залишками тих надгробних пам’ятників, які були. Таке от було варварство, вибачте. Тому ці дерева – це не просто тут. Це сорта дерев, які садяться в тому числі на цвинтарі. Такі спокійні дерева, які так, якщо можна, вибачте, сказати. Тому це ще певне символічне місце».

Житловий будинок на вулиці Острозького, 45 – перший, який побудували у післявоєнний час. Принаймні в цьому переконують історики. Більш ніж за півстоліття, дощ, сніг, вітер зробили своє. І сходи перед будівлею потребують капремонту, каже керівник підприємства, що сьогодні займається їх реставрацією.

ВОЛОДИМИР КУЛЬБА, приватний підприємець:

«Два тих крайніх, які ми зараз установлюємо… цей і правий від моєї сторони – це камене, які, ви знаєте, їх жалко викидати. Ми їх установлюємо назад на тому самому місці. Відповідно основу готовимо і все, щоб воно ще сотню років простояло».

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови:

«Тут було три прольота. З них залишили два. З тих залишків фактично зробили два вже… двоє нормальних сходів, не аварійних».

Що ж до дерев, каже Владислав Стемковський, то їх висадка тут ще й найкращий спосіб зміцнити схили біля будинку. До того ж, нові рослини в місті – це не лише екологічно, а й естетично.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися