Спеціалісти закликають тернополян обирати для випускного безпечні заклади

HX6A5514Епідемічна ситуація в країні напружена. Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь пов’язана з вживанням недоброякісних продуктів харчування та готових страв. Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її походження, безпечність і якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму. Окрім цього, причинами захворюваності є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, без пройденого медичного огляду та інші.

Нагадуємо, щовідповідно до п. 3.19 ДСанПіНу 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» – здача в оренду території, будівель, приміщень, обладнання підприємствам, установам, організаціям іншим юридичним та фізичним особам для використання, що не пов’язано з навчально-виховним процесом, не дозволяється.

Тому неофіційну частину випускних вечорів необхідно проводити лише в закладах громадського харчування, при цьому слід звертати увагу на те, чи зареєстровані вони в державному реєстрі потужностей операторів ринку.

З метою вжиття відповідних запобіжних заходів щодо збереження здоров’я дітей у організованих колективах, попередження виникнення групових випадків, спалахів інфекційних захворювань і харчових отруєнь під час проведення випускних вечорів обов’язковим є:

– узгодження з територіальними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області асортименту страв, які будуть виготовлятись і реалізуватися на вечорі;

– заборона виготовлення та використання небезпечних та сумнівних в епідемічному відношенні продуктів;

– дотримання технології приготування страв;

– заборона використання продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідної документації, що засвідчує їх походження, безпечність і якість;

– дотримання необхідного температурного режиму при зберіганні швидкопсувної продукції;

– дотримання правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та готової продукції в холодильному обладнанні;

– дотримання правил особистої гігієни під час приготування їжі;

– забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рушниками, милом;

– забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;

– недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, не пройшли профілактичні медичні огляди у встановленому законодавством порядку.

Виходячи з вищевикладеного рекомендуємо батьківським комітетам навчальних закладів зобов’язати операторів ринку харчових продуктів (заклади громадського харчування) звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області з заявами (згідно абзацу першого частини 1 статті 6 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”) щодо проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) стосовно дотримання ними гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами.

Лише від розуміння відповідальності всіма причетними до організації випускних вечорів залежить його безпечність і як наслідок яскраве і незабутнє свято для дітей.

Вам також може сподобатися