Шахрайство у соціальних мережах – зловмисники спустошують гаманці тернополян

Аферисти продовжують обдурювати людей і виманювати гроші, зловживаючи їх довірою. Чимала кількість шахрайських схем трапляється у соціальних мережах. Поліцейські постійно роз’яснюють, як не потрапити на гачок пройдисвітів.

Місцева жителька 2000 року народження, намагаючись отримати додатковий заробіток у месенджері, втратила кошти. Дівчина зацікавилася оголошенням про криптовалюту. Невідомі обіцяли, що заплативши 4 тисячі гривень, можна почати заробляти більше. Потерпіла у повідомленнях зв’язалася із псевдопредставником, який запевнив, що її кошти, зберігатимуться на грошовому майданчику, а при потребі їх повернуть. Як результат – тернополянка не отримала ні грошей, ні заробітку.

23-річний житель обласного центру в одній із соціальних мереж зробив замовлення на купівлю ноутбука. На вказаний аферистом банківський рахунок заявник перерахував 10 тисяч гривень. Невідомий запевнив хлопця, що кошти йому повернуть після отримання товару. Однак потерпілий так і не отримав бажаний гаджет.

Дані факти слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Працівники поліції нагадують, аби убезпечитися від шахрайства про заробіток:

– надайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням;

– у жодному разі не повідомляйте стороннім особам свої персональні дані та не передавайте фото документів;

– не здійснюйте передплату та не робіть ніяких внесків за товар;

– шукайте роботу в надійних компаніях та організаціях.

При інтернет-покупках варто пам’ятати:

– під час здійснення купівлі товару через інтернет слід детально обговорити з продавцем всі ключові умови покупки: найменування і характеристики, стан товару, вартість, спосіб доставлення.

– найбільшим ризиком бути обманутим під час купівлі товару через мережу – це товар куплений по передоплаті.

– зараз всі поштові служби пропонують послуги оплати після перевірки самого товару, тому намагайтеся узгодити з продавцем саме такий спосіб оплати.

– платіж після перевірки якості захищає від ризиків як продавця, так і покупця.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Вам також може сподобатися