Тернопільські учні навчатимуться по суботах?

naver_com_20120322_114259Збільшення зимових канікул та навчання по суботах прогнозують учням Тернопільщини. У зв’язку з можливим припиненням постачання газу в Україну, департамент освіти вирішив відкоригувати навчальний рік. Аби вчасно здати іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, уже з вересня школярі можуть працювати на один день більше.

Навчання в освітніх закладах області, як і щороку, розпочнеться без змін. За парти учні сядуть не раніше першого вересня, кажуть в департаменті освіти. Та, зважаючи на ситуацію, яка склалась у країні, відкоригувати навчальний план все ж повинні.

ЛЮБОМИР КРУПА, директор департаменту освіти і науки ТОДА

«Газу немає. В нас 847 навчальних закладів по області, тільки середньої школи. За попередніми підрахунками, якщо ми, скажемо, один місяць не будемо вчитися, це будуть зимові канікули, то приблизно до 3,5 мільйонів кубометрів економиться газу».

Серед можливих пропозицій – уроки в суботу. Це дозволить учням продовжити зимові канікули та не відставати у навчанні. Та рішення ще не точне, кажуть в обласному департаменті освіти. Аби воно набрало чинності, його має затвердити Міністерство. На даному етапі освітяни радяться з експертами та вивчають суспільну думку.

ОЛЕКСАНДРА та АНАСТАСІЯ, школярки

«– Це буде дуже важко. – Тільки один вихідний. Надіємось, що будуть скорочені уроки. Так? – В суботу».

СОФІЯ, школярка

«Добре, мені здається це. І для дітей добре, бо всі люблять зимові канікули. І це буде набагато довше».

Варіант навчатись дистанційно також розглядають в департаменті освіти. Аби вчасно здати іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, зі своїми педагогами учням пропонують спілкуватись у мережі Інтернет.

ЛЮБОМИР КРУПА, директор департаменту освіти і науки ТОДА

«Тобто під час оцих канікул все одно учень буде мати контакт зі своїм педагогом, своїм вчителем і буде отримувати завдання, буде їх виконувати, будуть спілкуватися чи будуть відеоконференції проводити».

Батьки учнів розповідають, готові іти назустріч освітянам.

СТЕПАН, батько 2-ох школярів

«Позитивно, у зв’язку з тим, що проблеми з опаленням в зимовий період. І зимою треба зробити на цілий січень канікули дітям. І треба віднестись до цього з повним розумінням до цієї ситуації».

З вищими навчальними закладами, кажуть в департаменті освіти, простіше. Вони самостійно можуть корегувати період канікул.

ЛЮБОМИР КРУПА, директор департаменту освіти і науки ТОДА

«Сесія в них зимова, весняна. Вони можуть так ущільнити. І починати, наприклад, на початку грудня. Це вже буде сесія. Але це вже, скажемо, не є аудиторна робота така. А це є вже здача, перездача».

Аби розповісти та підготувати до подій в Україні, кажуть в департаменті освіти, учням відповідальніше будуть викладати дисципліну «Захист Вітчизни». Включити освітяни хочуть також уроки спелеології та скелелАзіння.
Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися