Тернополянин створив мобільний іконостас

5_140869046027Перший в Україні мобільний іконостас створили у Тернополі. Священики зможуть брати його із собою, коли їдуть підтримувати військових на Сході. Щоб зібрати іконостас треба близько десяти хвилин.  Встановити його можна будь-де, і на полі, і в автобусі. Ікони друкували унікальним способом, під старовину. Вони не бояться ані сонця, ані води.

ОЛЕКСІЙ ЛЕВЕНЕЦЬ, автор ідеї:

«Тут ще є місце, де є запас. Значить, оце підсвічники, які так само монтуються. На цьому вони вішаються, свічечки. Можна класти запас ладану, кадильне вугілля, монтажні болтики».

Олексій Левенець проводить майстер-клас по збору мобільного іконостасу для отця Івана. Саме він отримав в подарунок перший екземпляр. Аналогів йому немає в Україні. Створили іконостас, на основі етюдника, спеціально  для військових капеланів, щоб був їх духовною бронею.

ОЛЕКСІЙ ЛЕВЕНЕЦЬ, автор ідеї:

«Іконостас сам по собі має три ікони. Це Богородиця, Спас і Святий Миколай. Має ще бути четверта ікона «Тайна вечеря». Ідея іконостасу прийшла в такому виконанні, мобільному, прийшла мені вночі».

Отець Іван каже, окрім того, що мобільний, іконостас ще й дуже зручний та займає мало місця. Що важливо під час перевезень. Священик їздить в АТО, щоб підбадьорити і духовно підтримати хлопців. Вони чи не щодня відчувають страх смерті. Каже, працювати з бійцями треба багато, бо їх не готували до таких страшних боїв, тому майже кожен кличе Бога на допомогу.

о. ІВАН ГУНЯ, духівник Самооборони Тернопільщини:

«Потреба духовних речей, зокрема таких, як ми сьогодні отримали, цього іконостасу, який для них може стати таким знаком присутності Бога. Коли священик приїжджає, молиться там з ними».

На виготовлення іконостасу в Олексія Левенця пішов тиждень.  Зізнається морально та матеріально підтримували рідні. І додає, швидше за все продовжить виготовляти мобільні іконостаси, бо в Інтернеті ними зацікавилось чимало людей.

Джерело:  ІНТБ

Вам також може сподобатися