Home Гроші

Скільки коштує борщовий набір тернополянина?

borshchevoy_nabor_0Мешканці Тернопільщини, як і інші українці, скаржаться на зростання цін. Курс долара росте, а позначки на цінниках, здається, зростають ще швидше – на випередження. Якщо з новим одягом люди ще можуть зачекати і на комунальні послуги з горем пополам назбирують, то подорожчання найнеобхіднішого – продуктів, навіює певний страх. Скільки сьогодні коштує традиційна українська страва – борщ, з’ясовувала «Номер один».

Продукти, які подешевшали, можна перерахувати на пальцях. Наприклад, порівняно з минулим роком, за підрахунками експертів, знизилась ціна на капусту, яблука, картоплю – ті продукти, які вирощуються в Україні і цьогоріч вродили краще, ніж в 2013-му.

Прослідкуймо за деформацією цін на Тернопільщині на прикладі стандартного борщового набору.

Порівняно з початком року

Ціни на продукти, потрібні на борщик, за січень цього року ми отримали з Головного управління статистики у Тернопільській області. Нинішню вартість продуктів подаємо за власним спостереженням, взявши за основу магазинні ціни у Тернополі. Звісно ж, вартість продуктів коливається залежно від багатьох факторів: навіть у межах міста можна купити той самий продукт зі значними варіаціями цін. Тож наші підрахунки будуть приблизними.

Отож, порівняно з початком 2014-го року, знизилися ціни на картоплю, буряк, цибулю. Подорожчала морква, капуста, часник, томатна паста, сметана і яловичина.

У січні картопля коштувала 5,3 грн. Зараз її вартість – 2, 5 грн. Маємо здешевлення приблизно наполовину. Морква в ціні майже не змінилася: із 3, 3 грн. у січні тепер вартує 3,4 грн. Червоний буряк і цибуля у січні вартували 3,8 грн. та 6,9 грн., нині коштують по 3,4 грн. за кілограм. За кілограм білокачанної капусти взимку господині платили 2,27 грн., цієї осені віддають 2,5 грн.

Часник став значно дорожчим: був 18,3 грн., тепер може досягати і 30 гривень. Томатна паста (500 г.) коштувала 12,30 грн. Тепер, залежно від фірми-виробника, або так само, або на 2-3 гривні дорожче.  Делікатес борщику – яловичина з 50, 60 грн. у січні зросла в ціні на 42% – до 85 гривень. Стала дорожчою і сметана.

При порівнянні слід врахувати сезонність овочів, восени вони зазвичай дешевші, ніж взимку. Враховуючи, що в листопаді деякі з овочів уже перевищують січневі ціни, ймовірно, що показники грядущої зими будуть значно більшими, ніж минулої.

Як змінилися ціни за півроку?

За півроку, завдяки сезонності, стало вигідніше купувати овочі на борщ. Вартість часнику майже не змінилася, подорожчала сметана та м’ясо.

У травні цього року картоплю ми могли купити по 6, 20 грн. (зараз – 2, 50) , моркву -  по 5, 60 (зараз – 3,40) грн. Червоний буряк коштував 4, 70 грн. (нині – 3, 40 грн.), ріпчаста цибуля  була вчетверо дорожча, ніж сьогодні – аж 12,50 за кілограм.

Капуста нового врожаю навесні вартувала 8, 30 грн., тепер її можна придбати втричі дешевше – по 2, 50 грн.

Часник у травні вартував 30, 85 грн., перевищивши на гривню-дві теперішній показник.

Зате яловичину півроку тому можна було купити за 47, 6 грн., тепер вона подорожчала на 45%. Оскільки овочевий сезон завершується, невдовзі слід очікувати зростання вартості продуктів борщового набору.

borsch

Джерело: Номер один

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter

Loading...

Без коментарів

Залишити коментар